EU

De nieuwe regels kunnen de onzekerheid over internationale belastingen en loopholes de wereld uit helpen.  

Advertentie

De Europese Unie probeert al jaren om big techbedrijven meer belastingen te laten betalen. Zo heeft Europa in de afgelopen jaren al tussentijdse belastingen voorgesteld, evenals een internationale minimumbelasting, en slaat het bedrijven regelmatig om de oren met fikse boetes. Vandaag staan we echter misschien dichter bij een oplossing dan we denken. Volgende week zullen de ministers van financiën uit de G20 een gesprek aangaan over een nieuw soort belasting voor uit de kluiten gewassen technologiebedrijven zoals Google, Amazon, Apple en Facebook.

De ministers van financiën zullen elkaar in Washington ontmoeten, waar ze voorstellen van de OESO zullen bekijken en bespreken. De nieuwe regels zullen misschien leiden tot een bedrijfstaks van een paar percenten, wat ervoor kan zorgen dat belastingparadijzen zoals Ierland steeds minder aantrekkelijk worden en waardoor landen zoals de VS en Frankrijk weer een boost zullen krijgen als bedrijfslocatie.

Vreemd genoeg zijn technologiebedrijven niet noodzakelijk tegen de nakende veranderingen. Amazon noemde de voorstellen van de OESO ‘erg belangrijk’. Hoewel grote technologiebedrijven soms wel munt slaan uit verschillende loopholes in het systeem, krijgen ze ook te kampen met financiële onzekerheid. Vorige maand nog, moest Google 1,1 miljard dollar betalen aan Frankrijk, omdat het zijn inkomsten binnen Frankrijk niet volledig had aangegeven aan de belastingdienst. Ook Apple moest recent nog een fikse som van 15,4 miljard dollar terugbetalen aan Ierland.

De voorstellen van de OESO zullen nu komaf maken met die onzekerheid. De organisatie komt met regels over hoeveel van zijn business een techbedrijf mag ondernemen in het buitenland om er uiteindelijk belastingen te moeten betalen. Het zullen wel enkel de grote kleppers zijn die door deze maatregel getroffen worden; namelijk bedrijven met een inkomst van over 750 miljoen euro. Nadat de betreffende ministers van financiën zijn samengekomen in Washington, zullen er diepere onderhandelingen plaatsvinden. Er wordt gehoopt dat de 134 landen die in eerste instantie om een hervorming vroegen, ook tot een akkoord zullen komen in 2020.

Advertentie