De beslissing van Apple om een app te verwijderen die de locatie van politie in Hong Kong toont, krijgt veel kritiek. Tim Cook blijft bij zijn besluit.

De CEO van Apple Tim Cook heeft zich uitgesproken over zijn controversiële beslissing om de app HKmap.live te verwijderen. Via de app konden betogers in Hong Kong kijken waar groepen politieagenten aanwezig zijn. Cook stuurde een mail uit naar medewerkers van Apple om de beslissing meer duiding te geven. De mail werd uitgelekt door de ontwikkelaars van de app zelf. Volgens experten is de mail authentiek, claimt The Verge.

Veel wat Cook in de mail zegt, is eigenlijk niet meer dan wat het officiële statement van Apple bevatte. Cook claimt dat ze in de voorbije dagen werden gewaarschuwd door het Cybersecurity and Technology Crime Bureau in Hong Kong voor de app. Zij zouden Apple gezegd hebben dat betogers de informatie van de app gebruikten om individuele politieagenten in een hinderlaag te lokken. Daarbovenop zouden gebruikers de kaart ook gebruiken om eigendommen te beschadigen en mensen aan te vallen waar de politie juist niet aanwezig is. Omdat de app dan geweld zou provoceren, past ze niet in de filosofie van Apple. Cook wil dat de Apple Store een ‘veilige plaats voor elke gebruiker’ is.

Bewijs blijft uit

Veel mensen waren absoluut niet te spreken over de beslissing van Apple. Volgens de ontwikkelaars van de app zijn er geen bewijzen van incidenten veroorzaakt door de app. Berichten van geweld zijn tot dusver enkel te vinden op Chinese staatsmediakanalen. Volgens hen klopt het niet dat de map aangeeft waar individuele agenten te vinden zijn of waar de politie met zekerheid niet aanwezig is. Zij hebben naar eigen zeggen de app enkel gecreëerd om de kans op confrontaties tussen betogers en politie te verkleinen.

De onderliggende boodschap van hun tweet was dan ook dat Apple de app verwijdert om toe te geven aan druk uit China. Die mening wordt door alle critici gedeeld, gezien eerdere maatregelen die Apple nam in China. Doordat de mail van Cook ook niet echt informatie bevat van concrete incidenten, is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Zo blijft sluitend bewijs die de beslissing van Apple zou ondersteunen nog uit.