Ooit ervan gedroomd om een ruimteschip in je achtertuin te hebben? De familie Pointer niet. Integendeel zelfs: door SpaceX moeten zij hoogstwarschijnlijk het huis uit.

Met nog ongeveer zes maanden te gaan zijn de verwachtingen voor ‘Spaceship‘ hooggespannen. Het nieuwe project van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, moet over een halfjaar in een baan om de aarde zijn. Vervolgens moet een nieuwer model een reis afleggen naar de planeet Mars. Naast het gekoloniseerde bouwterrein van SpaceX houden twee ouderen krampachtig vast aan hun ooit zo rustige huisje.

SpaceX buren

Ray en Maria Pointer wonen op ongeveer honderd meter afstand van dé plek waar het nieuwste bouwsel van SpaceX gebouwd wordt. De twee ouderen (72 en 65 jaar oud) zochten na een leven op diverse koopvaardijschepen wat meer rust, en kwamen uit op een relatief verlaten plekje in Brownsville,  Texas. Het land ligt vlak tegen de Mexicaanse grens aan, en is enkele jaren geleden ten prooi gevallen aan Elon Musk.

Elon Musk Tesla

De ontwikkelingen van SpaceX verliepen vrij voorspoedig. Van de een op de andere dag stonden er mensen met landmeters voor de deur van de familie Pointer, waarna de mensen van Elon Musks bedrijf aan de slag gingen met het bouwen van een lanceerplaats en werkplaats.

De komst van SpaceX in Brownsville, een van de armste gebieden in Texas, is een zeer welkome voor de gemeente. Het project brengt immers veel belastinginkomsten en werkgelegenheid met zich mee. Zo blij als de gemeente met het project is, zo argwanend is de familie Pointer inmiddels over SpaceX en Elon Musk. Volgens de miljardair zitten de twee met hun huisje verdere groei van SpaceX in de weg. Hij bood hen 200.000 euro om te vertrekken, een bedrag waar niet over te onderhandelen viel. ‘Veel te laag’, zo luidt het oordeel van de Pointers.

Niet-onderhandelbaar bod

Helaas voor het tweetal blijft het niet bij een eenmalig bod. Gaan ze niet op termijn akkoord met het bod, dan start Musk met een onteigeningsprocedure. Hiermee kunnen bewoners op last van de staat verdreven worden, met een rechtszaak tot gevolg. Ray en Maria zien op tegen een rechtszaak, omdat ze niet denken te kunnen winnen van een miljardair. Voor het geboden bedrag zijn de twee er echter van overtuigd dat ze geen vergelijkbaar plekje kunnen vinden in de Verenigde Staten.

Helemaal zorgeloos is het leven van de twee nu ook al niet. Hoewel er geen stromend water is, kunnen ze hier zelf nog mee leven. Erger vinden ze het feit dat SpaceX dag en nacht werkt aan het bouwen van ‘Spaceship’, waardoor slapen vaak een lastige opgave is. De slaapkamerramen zijn zelfs gebarricadeerd met houten platen om het stof tegen te houden. Ook moet het licht van de werkplaats een doorn in het oog zijn voor de twee. Verder vermoeden ze dat andere grote bedrijven als Amazon op termijn ook hun intrede doen in het gebied.

Verkeerde tijd, verkeerde plaats

Ondanks alles ziet het stel wel de schoonheid van het bouwproject. Mochten ze jonger zijn geweest, dan hadden ze graag meegeholpen aan de bouw van het ruimteschip. Helaas is dat niet zo, waardoor het ouder echtpaar linksom of rechtsom ruimte moet maken voor het project van Elon Musk.

Via Bright