De Huawei Mate X releasedatum is eindelijk bekend. Het is de eerste opvouwbare smartphone van de Chinese fabrikant. De introductie verloopt echter niet zonder slag of stoot.

2019 zou het jaar worden van de opvouwbare telefoon. In november 2018 presenteerde Samsung met gepaste trots haar Infinity Flex Display, het eerste buigbare display van de Zuid-Koreanen. Ook werd er een prototype van een vouwbare telefoon getoond. Het prototype bleek een voorganger te zijn van de Galaxy Fold. Nadat Samsung echter de release uitstelde in mei vanwege het (te) fragiele ontwerp, trok ook Huawei zich terug met haar eerste opvouwbare toestel. De nieuwe Huawei Mate X releasedatum is nu eindelijk bekendgemaakt.

Huawei Mate X releasedatum

De Huawei Mate X releasedatum staat nu gepland voor 15 november. Op die dag start de Chinese fabrikant de verkoop van haar eerste vouwbare telefoon. De Chinese fabrikant deelt het nieuws via Weibo, de Chinese versie van Twitter, tijdens een evenement in Shenzhen. Verder wist Huawei te melden dat het dit jaar al 200 miljoen telefoons heeft uitgeleverd. Een prestatie van formaat, zeker gezien de problemen die Huawei ondervindt in 2019.

Huawei Mate X - 1

De Huawei Mate X heeft een verkoopprijs van 16.999 CNY, wat vrij vertaald 2400 dollar is en 2160 euro is. De verkoop van de Huawei Mate X in andere delen van de wereld zal gefaseerd verlopen. Huawei kijkt vooral naar de beschikbaarheid van 5G om te kijken of een release de moeite waard is.

Verschil met Galaxy Fold

De Huawei Mate X is zeker niet de eerste vouwbare telefoon; in september startte Samsung de verkoop van haar Galaxy Fold. De opvouwbare telefoon van Samsung verschijnt echter niet in de Benelux. De Mate X en Galaxy Fold verschillen op diverse fronten van elkaar: zo beschikt de Fold over een tweede schermpje, wat je gebruikt als de telefoon dicht is geklapt. De Mate X maakt gebruik van één groot scherm, waarvan je ingeklapt gebruikmaakt van een deel van het display.

Al met al durven we wel te stellen dat 2019 absoluut niet het jaar is geworden van vouwbare smartphones. Hopelijk brengt 2020 ons betere opvouwbare telefoons die ook nog een beetje betaalbaar zijn.