Nieuws

Chrome en Firefox waarschuwen bij datalekken met je accounts

Firefox en Chrome bieden sinds hun laatste versie een accountbeveiliging aan die je op de hoogte brengt van eventuele datalekken.

Steeds vaker krijgen digitale bedrijven en diensten te maken met enorme databases die gelekt geraken. Vaak is het niet altijd even duidelijk of ook jouw account erbij zat. Google Chrome en Mozilla Firefox willen die onwetendheid nu weghalen.

Chrome 78 & Firefox 70

Beide browsergiganten komen nu met een functie waarbij gebruikers gemakkelijk te weten komen of hun accounts onderdeel uitmaken van bepaalde datalekken. Mozilla heeft daarvoor Firefox Monitor in zijn eigen paswoordmanager ‘Lockwise’ geïntegreerd.

Mozilla is echter niet de enige. Ook Google beseft dat dit een belangrijke functie voor gebruikers is. Sinds de lancering van Chrome 78 kunnen gebruikers van een soortgelijke functie gebruik maken. Die ‘accountcontrole’ zit nu dus ingebakken in Chrome, al moet je deze wel even activeren.

Je activeert de functie door in Chrome chrome://flags/#password-leak-detection te bezoeken vanuit de adresbalk. Op die manier wordt de nieuwe tool automatisch op actief gezet. Opgelet: zorg eerst dat je Google Chrome is geüpdatet naar de laatste versie 78.

Kiezen

Het is wel belangrijk om te vermelden dat zowel in Firefox als Chrome deze nieuwe tool werkt als je ingelogd bent met je Google- of Firefoxaccount. Anders zullen de diensten je nieuwe accounts niet synchroniseren en zal de nieuwe functie dus ook niet werken. Inloggen is dus noodzakelijk. Als je Chrome of Firefox liever niet gebruikt en toch wil weten of je account al bij enige gelekte databases aanwezig was, dan kan je ook gebruikmaken van deze online tool. Onderaan de hoofdpagina vind je ook de grootste databaselekken terug die de geschiedenis van het wereldwijde web kent.

Of je nu moet kiezen of niet. Het is goed om te zien dat browsergiganten privacy en datalekken steeds serieuzer nemen, gezien de hoeveelheid datalekken tegenwoordig. Ik heb de functie alvast geactiveerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business