Minoc Data Services lanceert TechPulse. Met een kritische blik houden we de vinger aan de pols van de technologiewereld.

In China is men woedend op Don Ho, ontwikkelaar van Notepad++. Die bracht een update op de markt die openlijk steun betuigt aan de moslimminderheid in China.

Notepad++ is een open broncode- en teksteditor die het leven van programmeurs gemakkelijker wil maken. Het programma is compatibel met alle Windows-besturingssystemen. Recent verscheen er een nieuwe update op de markt, versie 7.8.1. Dat is allemaal niet zo spannend nieuws, ware het niet dat ontwikkelaar Don Ho besloot de update de naam ‘Free Uyghur’ te geven. En die naam valt in China niet zo in de smaak.

Waarom dat zo is, dat vraagt natuurlijk een beetje achtergrondinformatie. Het bevat immers een sterk politiek statement, want het verwijst rechtstreeks naar de Oeigoeren. Dat is een moslimminderheid die van oorsprong Turks is, maar leeft in grote gebieden in Centraal-Azië. In China situeren ze zich in een provincie dicht tegen de grens met Mongolië. De totale populatie Oeigoeren wordt geschat rond de 11 miljoen. Ze hebben een nogal woelige historie met Volksrepubliek China. Het Chinese leger veroverde de provincie Sinkiang waardoor de Oeigoeren onder Chinees bewind vielen. Maar van echte harmonie tussen beide volkeren is nooit echt sprake geweest. De Oeigoerse gemeenschap streeft naar onafhankelijkheid, en sinds de jaren 90 vonden enkele aanslagen plaats vanwege Oeigoerse terreurgroepen. De Chinese regering pakt deze minderheid dan ook niet bepaald met zachte hand aan.

Banaan

Steun betuigen aan de Oeigoerse gemeenschap, werkt dus als een rode lap op Chinezen. Net als ‘Free Hong Kong’ of ‘Free Taiwan’. De reacties op de GitHub-pagina van Notepad++ spreken dan ook geen boekdelen. Veel Chinezen komen er om de Chinese regering op een nog enigszins beschaafde manier te verdedigen, maar vele anderen vallen Ho persoonlijk aan. Ho heeft in het verleden al eerder updates met een aanval richting China gelanceerd. De ‘Tiannamen June Fourth Edition’-update verscheen eerder al eens op de markt.

Don Ho: ontwikkelaar van Notepad++. Afbeelding: Business Vancouver

In veel reacties wordt Ho uitgemaakt voor ‘banaan’. Dat is in sommige Aziatische landen een term om iemand aan te duiden die er dan wel uiterlijk als een Aziaat uitziet, maar niet als ‘een van hen’ wordt aanvaard. Een beetje vergelijkbaar met hoe het woord hier wel eens te onpas wordt gebruikt.

Geef je over en zwicht

Het is lang niet de eerste keer dat we schrijven over iets of iemand die China tegen de schenen stampt. Recent kregen bijvoorbeeld NBA, Apple en Blizzard een Chinese moesson over zich heen. Uit schrik voor het verliezen van een belangrijke afzetmarkt gingen de Westerse bedrijven uiteindelijk op de knieën. Dat lijkt Ho in ieder geval niet van plan. Hij is er zich van bewust dat zijn politieke standpunten het succes van Notepad++ negatief kunnen beïnvloeden, maar hij zal zijn mening in de toekomst niet voor zich houden.