Waymo bouwt in Michigan een assemblagefabriek voor zelfrijdende wagens.

The Rockefeller Foundation pompt miljoenen dollars in een nieuw A.I.-project met als doel 6 miljoen levens te redden vanaf 2020.

Advertentie

Een nieuw project van The Rockefeller Foundation kan erop toezien dat technologieën als A.I. ervoor kunnen zorgen dat tegen 2030 zo’n 6 miljoen vrouwen en kinderen preventief kunnen gered worden.

A.I. aan het werk

Het nieuwe project heet The Precision Public Health project en wordt voor het grootste deel betaald door de gekende Rockefeller Foundation. Het doel van het project: preventief ziektes voorkomen of genezen door digitale data op een meer effectieve manier te gebruiken en datawetenschappers aan het werk zetten. De focus zou voornamelijk liggen bij moeders en kinderen.

Om die data te verkrijgen wil het project lokale ‘gezondheidsmedwerkers’ zoals dokters, verpleegkundigen of vrijwilligers beter in contact brengen met de burgers. Met tools als smartwatches en internet kan dat contact verbeterd worden. Op die manier kunnen gezondheidsorganisaties ziektes als malaria, chronische diarree of longonstekingen en infecties tegengaan.

“Data kan ons helpen om de zwakken onder ons sneller en beter te helpen.” – Jane Aceng, minister van volksgezondheid Oeganda

Oeganda en India

Om het project op gang te trekken zal de Rockefeller Foundation vanaf 2020 starten met een pilootproject in Oeganda en India. Na een positieve evaluatie plant de filantropische instelling een uitbreiding naar andere landen en regio’s waar de nood het hoogst is. Tegen 2030 zou het project dan op volle toeren moeten draaien.

Manisha Binge van The Rockefeller Foundation zegt dat het enorm belangrijk is om burgers en gezondheidsmedewerkers dichter bij elkaar te brengen. De instelling wil gezondheidszorg in verschillende delen van de wereld toegankelijker en betaalbaarder maken. Door datawetenschappers het juiste materiaal te geven, kunnen zo verschillende modellen opgesteld worden. Op die manier kunnen verschillende schattingen gemaakt worden van welke ziekte, waar en wanneer kan uitbreken.

Die data kan voorkomen dat ziektes als Ebola in Congo verder en sneller kunnen uitbreken. Op de lange termijn kan A.I. hier een grote hulp zijn.

A.I
De Oegandese minister van volksgezondheid, Jane Aceng.
Advertentie