Nieuws

Uber beperkt schade in afgelopen kwartaal

Na een desastreus tweede kwartaal, kan Uber voor het afgelopen kwartaal toch al iets betere cijfers voorleggen.

Uber heeft zijn kwartaalcijfers van de zomerperiode bekend gemaakt. De afgelopen maanden boekte Uber een verlies van ‘slechts’ 1,2 miljard dollar. Dat is nog steeds een ontzettende slechte balans, maar Uber heeft al ergere periodes meegemaakt. Zeker als je de cijfers gaat vergelijken met het vorige kwartaal. Toen kreeg Uber met een nettoverlies van 5,2 miljard dollar stevige klappen.

Het zijn dan ook zeer woelige tijden geweest voor Uber. In mei dit jaar ging Uber op de beurs. Die beursgang heeft een zware invloed gehad op de resultaten van Uber. Volgens The Verge heeft dat het bedrijf maar liefst 4 miljard dollar gekost. Om dat enigszins te compenseren, regende het ontslagen. De afgelopen maanden verloren maar liefst meer dan 1100 mensen hun baan, vooral binnen de marketingafdeling.

Na regen komt zonneschijn?

Uber wist de afgelopen maanden dus heel wat meer inkomsten te genereren, tot zo’n 4 miljard dollar. De inkomsten uit reserveringen stegen tot 16,5 miljard dollar, wat een groei van bijna 30% betekent ten aanzien van vorig jaar. De eerste stappen in de goede richting lijken weer gezet. En dat is volgens Wall Street Journal ook broodnodig. De Amerikaanse krant voorspelt dat er toch weer woelige tijden kunnen aankomen van Uber. Na enkele slechte kwartalen zullen de investeerders stilaan betere resultaten beginnen eisen.

Bovendien vervalt de bevriezingsperiode om aandelen van Uber te verkopen morgen. Bij zijn beursgang dwong Uber een contractoptie af dat de aandelen in de eerste maanden niet konden verkocht worden. De slechte resultaten van het slechte kwartaal hebben logischerwijs zich laten voelen. De prijs van de aandelen ligt nu $10 lager dan toen Uber de beurs betrad. Experten voorspellen dat zeer veel aandeelhouders na een nieuw negatief kwartaalrapport zullen afhaken. Voorspellingen gaan zelfs tot een verkooppercentage van 90%. Verwacht dus maar de nodige fluctuatie in de aandelenkoers.

Het verloop van de aandelenkoers toont een duidelijke daling in de afgelopen maanden. Afbeelding: finanzen.nl

Optimist tot in de kist

De CEO van Uber, Dara Khosrowshahi, laat het allemaal niet aan zijn hart komen. In zijn toelichting bij de resultaten toont de CEO zich strijdvaardig en optimistisch. Uber is namelijk volop bezig zijn diensten te herstructureren. Uber kondigde recent aan dat de app een volledige facelift gaat krijgen. Men streeft vooral naar een betere integratie van de Uber app met Uber Eats, waar Khosrowshahi nog veel groeipotentieel in ziet. Uber Eats moet groeien tot wereldwijde marktleider in diens sector. Bovendien zet Uber ook volop in op uitbreiding van vervoersmiddelen zoals fietsen en elektronische scooters. Khosrowshahi blijft er dan ook van overtuigd dat tegen uiterlijk eind 2021 Uber een volledig winstgevend bedrijf zal zijn, en hij verwacht dat investeerders het geloof in Uber niet meteen zullen opgeven.

Dara Khosrowshahi, CEO van Uber. Afbeelding: Uber

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business