Nieuws

Twitter verwijdert accounts van terreurorganisaties

Twitter geeft toe aan politieke druk vanuit het Amerikaans Congres en verwijdert de pagina’s van twee islamitische terreurgroepen.

Op Twitter zijn enkele pagina’s verwijderd die geassocieerd waren met Hamas en Hezbollah. Het gaat meer bepaald om de Engelstalige en Arabische pagina van Hezbollah, maar ook de pagina’s van twee nieuwspagina’s Al-Manar en Quds News Network, waarvan de eerste in opdracht werkt van Hezbollah en de tweede in opdracht van Hamas. Wie nu naar die accounts zou surfen, krijgt te zien dat de pagina’s verwijderd zijn omdat ze het huisreglement overtreden.

Hamas en Hezbollah zijn twee islamitische politieke bewegingen die actief zijn in het Midden-Oosten. Hamas komt uit Palestina en streeft naar een ‘soevereine’ Palestijnse staat en de “bevrijding vanuit de Israëlische bezetting”. Het voert al jaren een zeer bloederige strijd met buurland Israël om dat doel te bereiken. Hezbollah is een sjiitische beweging uit Libanon. Ook zij hebben het niet zo op Israël begrepen. Aangezien de Verenigde Staten de belangrijkste bondgenoot zijn van Israël, verplaatsen die haatgevoelens zich ook ten aanzien van Washington. Beide staan op de lijst van ‘Buitenlandse Terreurorganisaties’ van de Amerikaanse regering, waarvan het overgrote deel uit Azië en het Midden-Oosten komt.

Druk op Twitter

De gebruiksovereenkomst van Twitter stelt zeer expliciet dat accounts die banden hebben met terroristische organisaties of oproepen tot haat en geweld niet toegelaten kunnen worden. Enkele Amerikaanse Congresleden uitten dan ook openlijk hun kritiek waarom Twitter de accounts nog niet verwijderd had. Bij Twitter was men oorspronkelijk de mening gedaan dat er onderscheid moest gemaakt worden tussen de organisaties als politiek groep en als militaire fractie. Maar voor de congresleden was dat onderscheid irrelevant, aangezien Hamas en Hezbollah geregistreerd staan als terreurorganisaties.

Twitter geeft nu toe aan die druk en heeft de pagina’s verwijderd. Ze deelden de congresleden nog mee dat ze actief blijven inzetten om zulke accounts te weren van hun platform. Bij Quds Network is men misnoegd dat hun pagina verwijderd is. De maatregel zien zij als ‘censuur op de Palestijnse boodschap’.

Facebook

Sociale mediasites en de (Amerikaanse) politiek, ze leven al een tijdje op gespannen voet. Politici kijken met veel argwaan naar de rol die sociale media kunnen spelen bij politieke beïnvloeding. Facebook ligt erg onder druk voor zijn passieve houding ten aanzien van politieke advertenties. Twitter daarentegen besloot eerder al dat het vanaf 22 november politieke advertenties zal verbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business