Op woensdag 25 april vindt de Digital Transformation Day plaats in Antwerpen. Zorg dat je erbij bent op dit gratis evenement.

De software is uitgerust met AI die getraind is om gezichtsbewerkingen in afbeeldingen te detecteren, en kan ze gelijk ook ongedaan maken.


Tijdens het jaarlijkse Adobe MAX-evenement geeft de softwareontwikkelaar ons altijd een voorsmaakje van de nieuwste technologische hoogstandjes die we mogen verwachten. Eentje die onze aandacht trok was het toepassing ‘ProjectAboutFace’. Dat programma werd in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Berkeley (Californië) ontwikkeld.

ProjectAboutFace is een softwarepakket waarmee gezichtsmanipulatie kan gedetecteerd worden. Het programma is vooral compatibel de Face-Aware Liquify-filter. Dat is een tool die verwerkt zit in Photoshop en bijvoorbeeld in modefotografie vaak toegepast wordt.

Subtiele wijzigingen

De toegankelijkheid van zulke bewerkingstool hebben ervoor gezorgd dat ze ook massaal beginnen toegepast te worden. Wie hier een beetje handig mee omweg kan, kan foto’s zodanig bewerken dat de verschillen niet met het blote oog te zien zijn.


De algoritmen die de software doen functioneren zijn er op getraind om net die subtiele bewerkingen te detecteren. AI onderzoekt de afbeelding op pixels die zijn uitgetrokken of gecomprimeerd. Dat wordt uitgedrukt in een percentage van de kans dat er een bewerking heeft plaatsgevonden. Met een heatmap toont de software waar gezichtsmanipulatie precies heeft plaatsgevonden. Bovendien is het mogelijk om met hetzelfde programma de bewerkingen ongedaan te maken. De demonstratie die Adobe tijdens het evenement gaf, was alvast veelbelovend.

Beperkingen

Adobe gaf nog geen uitleg wanneer het deze software te beschikking zou stellen. Indien het goed werkt, kan het zeker zijn waarde bewijzen voor de maatschappij. Het verspreiden van fake news leunt erg op het bewerken en manipuleren van afbeeldingen, omdat dit vaak moeilijker te ontmaskeren is dan foute informatie in teksten. Adobe is samen met New York Times en Twitter een project opgestart om het verspreiden van valse afbeeldingen te bestrijden.

Toch wijzen de onderzoekers die mee betrokken waren in de ontwikkeling van de software, dat het zeker nog geen afgewerkt product is. De algoritmen zijn getraind op bewerkingen via de Liquify-filter. Daardoor denken de onderzoekers dat de AI nog onvoldoende geschikt om manipulatie via andere bewerkingsfilters en -tools evengoed te detecteren. Een volledige lijst van innovaties die Adobe voorstelde, kan je op hun website vinden.

AI is stilaan niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In alle geledingen van onze samenleving zien we de ene na de andere innovatie opduiken die werkt met slimme algoritmen. Tijdens het evenement Business Meets AI kom je alles te weten over hoe AI ook jouw business en stap verder kan doen zetten. Schrijf je daarom zeker in om je afspraak met de toekomst niet te missen!