De aankoop van een Augmented Reality startup geeft mogelijk een hint over de toekomstplannen van Apple.

Pirelli lanceerde vorige week zijn eerste paar 5G banden: de Cyber Tyre.

Eén van de grootste producenten van banden, het Italiaanse Pirelli, heeft recent in Turijn een nieuw soort banden voorgesteld. Het gaat om banden die voorzien zijn van 5G-connectiviteit waarmee wagens gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren over verkeer en weer.

Pirelli en ADAS

Dat 5G onmisbaar is voor de modernisering van onze mobiliteitssystemen wisten we al. Nu zet het Italiaanse Pirelli als eerste concreet in op 5G met een nieuw soort banden. Aan de hand van het bestaande ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) is de bandenproducent gaan samenwerking met Audi, Ericsson en provider Tim om een demonstratie te geven over de nieuwe set banden.

Concreet was het de bedoeling dat de wagens op een nat wegdek reden en dat ze dat aan elkaar lieten weten. Dankzij het snelle 5G is Pirelli met de ‘Cyber Tyre’ hierin geslaagd en kon de wagen vermijden uit te schuiven.

Technologie

De Pirelli Cyber Tyre zit vol sensoren die constant data binnenhalen over de weg, het verkeer en de weersomstandigheden. Op die manier kan het andere wagens waarschuwen wanneer een stuk van het wegdek plots glad is of er heel slecht bijligt. Op die manier kan de wagen zich gemakkelijker aanpassen en komt veiligheid nog meer op de eerste plaats.

In principe is dit concrete voorbeeld nu al te gebruiken. Maar de Cyber Tyre zal pas echt zijn doel kunnen bewijzen wanneer wagens autonoom gaan rijden. Autonome wagens en verkeer waarin bijna niemand nog zelf achter het stuur zit vraagt om connectiviteit. Hoe kan je van auto’s verwachten dat ze zich zelfstandig een weg door het verkeer banen als ze niet kunnen communiceren met elkaar?

Pirelli heeft het met zijn Cyber Tyre voor elkaar gekregen, en het werkt nog ook.

Pirelli