De Parrot Bebop 2 krijgt een betere batterij aan boord om langer te vliegen. Helaas heeft Parrot wel enkele opofferingen moeten doen.

De functie laat je toe je verhalen en posts te delen met een beperkt aantal vrienden die je als ‘beste vrienden’ aanduidt.

Heel wat mensen hebben een hoog aantal vrienden op Facebook, dat loopt bij sommige accounts op tot enkele honderden. Zo blijf je in contact met mensen die je niet meer dagelijks ziet, maar toch ook niet helemaal wil afsnijden van je persoonlijke cirkel. Maar veel van onze Facebook-vrienden zijn eigenlijk ook maar vage kennissen. Willen we echt dat ook zij alles over ons kunnen meelezen?

Op Facebook kan je al jaren een onderscheid maken om je accountinformatie en posts enkel met je vrienden te delen. Nu lijkt er een nieuwe functie op komst die je ook toestaat je vrienden verder op te delen, genaamd ‘Close Friends’. Dat kon in principe al. Op je account kan je al Facebook-vrienden als gewoon kennissen, hechte vrienden of familieleden aanduiden om enkele voorbeelden te noemen. Maar dat heeft niet zoveel invloed op de zichtbaarheid van je activiteit.

Via de nieuwe functie kan je er wel voor opteren om nieuwe foto’s en berichten te delen met een selecte groep vrienden die je als je ‘beste vrienden’ hebt aangeduid. Het moet ertoe leiden dat mensen weer vaker hun avonturen gaan delen, omdat ze eenvoudiger kunnen instellen wie hun post te zien krijgt. De functie zal in eerste instantie worden toegevoegd aan de ‘Verhalen’-functie in de chatapplicatie Messenger. Dat lijken we toch te moeten afleiden uit een tweet van Jane Manchun Wong.

Zo dochter zo moeder

Als je een Instagram-account hebt, dan heb je waarschijnlijk een déjà vu-gevoel. En terecht, want de functie lijkt een exacte kopie te zijn van eenzelfde functie in Instagram. De ‘Beste Vrienden’-functie werd in juni op Instagram geïntroduceerd. Die stelt je staat om beter te controleren met wie je je Instagram-posts deelt.

Dat de functie eerst op Instagram verscheen en nu naar Facebook lijkt te komen, is echt niet zo toevallig. Het bedrijf Facebook wil graag de uniformiteit tussen zijn verschillende platformen vergroten. In de praktijk zien we vooral dat Instagram-functies ‘gerecycleerd’ worden op Facebook als ze succes hebben. Facebook Threads bijvoorbeeld is quasi volledig hetzelfde als Instagram Threads. Recent verscheen ook een gerucht dat Facebook de userinterface van Facebook’s nieuwsfeed volledig wil hervormen zodat deze er bijna hetzelfde zou uitzien als Instagram.

De ‘Beste Vrienden’-functie hoeven we wel nog niet meteen te verwachten. Het project lijkt op dit moment nog niet meer dan een idee te zijn. Het testen van de functie moet nog beginnen. Dat maakt het moeilijk om al een voorspelling te doen wanneer deze zou gelanceerd worden, en in hoeverre de feitelijke functie zal verschillen van het concept.