Nieuws

Politie Boston voert tests uit met robots van Boston Dynamics

Politiediensten in de Amerikaanse stad Boston voeren al enkele maanden tests uit met robots. Mensenrechtenorganisaties stellen zich daar toch vragen bij.

Op YouTube is een filmpje verschenen waarop te zien is hoe een ‘Spot’-robot van Boston Dynamics volledig autonoom een deur opent. Op zich is dat niets speciaals, want wie Boston Dynamics volgt op YouTube, weet dat hun robots lang niet meer zo klunzig zijn als in eerste video’s die verschenen. Wat deze video dan toch bijzonder maakt, is dat ze deel uitmaken van een experiment van de State Police in de Amerikaanse staat Massachusetts. Daar zijn sinds kort de politiediensten in de stad Boston een samenwerking aangegaan met Boston Dynamics. Dat doet uitschijnen dat de politie in robots een loyale metgezel ziet om misdaad te bestrijden.

Vraagtekens

Hoewel we zeker kunnen toejuichen dat robots ingezet worden voor het verbeteren van de maatschappij, kunnen er toch ook ethische vragen gesteld worden. En dat is exact wat de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) ook doet. In een statement dat de organisatie naar TechCrunch doorstuurde, roepen ze de politiediensten op om wat meer uitleg en context bij de proeven te geven. Zij willen weten voor welke doeleinden de politie de robots wil implementeren en welke agenten ermee zullen ‘samenwerken’.

De organisatie stelt eveneens dat het tijd is dat beleidsmakers zich buigen over een regulering van het gebruik van robots. Dat is noodzakelijk om te verzekeren dat als robots steeds intelligenter en autonomer gaan opereren en zo dus ‘menselijker’ worden, zij mensenrechten respecteren. Zij willen vooral ook weten of robots ooit wapens zullen krijgen.

“De implementatie van technologieën gebeurt al te vaak veel sneller dan dat politieke, sociale en juridische systemen kunnen reageren.” ACLU

Geen geweld

De politie heeft inmiddels ook van zich laten horen in een radioprogramma. Ze zeggen de bezorgdheden te begrijpen en leggen uit dat robots vooral worden gebruikt om te observeren. Ze hebben de politie ook al bijgestaan bij twee ‘incidenten’ maar daar geven ze geen verdere uitleg bij. Verder zou in de overeenkomst met Boston Dynamics een clausule opgenomen zijn dat de robots nooit mogen gebruikt worden om mensen fysieke schade aan te brengen of te intimideren. Wat dus betekent dat het nog lang zal duren vooraleer we robotagenten met wapens zien zwaaien.

“Robottechnologie is een nuttig middel voor ordehandhaving vanwege het vermogen om situationeel bewustzijn te creëren van mogelijk gevaarlijke omgevingen” Politie Boston

TechCrunch voeg nog meer uitleg aan Boston Dynamics, maar zij konden geen details kwijt over het precieze gebruik van hun robots. Wel controleren zij nauwlettend de experimenten. Films als Robocop en I, Robot worden zo wel hoe langer hoe meer de realiteit.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business