Nieuws

De Krim officieel onderdeel van Rusland volgens Apple Maps

In Rusland krijgen Apple Maps-gebruikers andere zoekresultaten te zien bij het opzoeken van het geannexeerde Krim.

In 2014 annexeerde Rusland op illegale wijze de Krim, dat toen nog onderdeel was van Oekraïne. Sindsdien is het gebied slachtoffer van twee partijen die het oneens zijn over de rechtmatige eigenaar. Maar voor de Russische overheid is het duidelijk; de Krim is en blijft een onderdeel van Rusland.

Apple Maps

De BBC ontdekte deze week dat ook Apple Maps en de ingebakken Weer-app daarin meegaat. Het Russische parlement, ook wel Doema genoemd, heeft laten weten dat Apple eindelijk werk heeft gemaakt van een fout in zijn systeem. Russische gebruikers van iOS zien dus het gebied nu als een volwaardig onderdeel van Rusland.

In principe geeft Apple hiermee direct toe aan de eisen van de Russische overheid. Er staat letterlijk in de lijst van zoekresultaten ‘Rusland’ achter de Krim. Google pakt het anders aan, zij hebben het over ‘Crimean Peninsula’ en verwijzen daarmee naar het schiereiland Krim. Bij wijze van omweg toont Google dus niet dat het om een Russisch gebied gaat. In de plaats daarvan worden de lokale plaatsen wel in het Russisch getoond. Je zou dus kunnen stellen dat het bijna op hetzelfde neerkomt.

Interfax

Volgens het Russische Interfax zijn er al sinds mei gesprekken aan de gang tussen de Russische overheid en Apple over dit issue. Volgens de Russen is het strafbaar om de Krim niet als een Russisch gebied te erkennen. Mogelijk heeft de iPhonegigant vandaar voor een andere weg gekozen.

Apple Maps
Afbeelding: BBC. Dit is wat er bij Russische iOS-gebruikes verschijnt wanneer je de Krim opzoekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business