Via een nieuwe tool die Facebook introduceert kan je snel en eenvoudig foto’s en video’s van Facebook naar Google Photos en andere online diensten kopiëren.


Update 05/06: 6 maanden nadat deze functie aangekondigd, is ze eindelijk voor iedereen beschikbaar. Dat kondigde een medewerkster van Facebook via haar Twitter-account aan. Naast deze korte update werd nog een screenshot toegevoegd onderaan dit artikel.


Google lanceerde vandaag zijn nieuwe Photo Transfer-tool die het mogelijk maakt om vanuit Facebook de video’s en foto’s die op je account staan te transfereren naar online fotoalbums. In de beginfase van het project zal de functie enkel werken voor Google Photos. Voorlopig is de nieuwe functie enkel beschikbaar in Ierland – het hoofdkantoor van Facebook in Europa is gelegen in Dublin – maar het plan is om de functie nog in begin 2020 overal ter wereld beschikbaar te stellen. Als de nieuwe functie ook bij ons beschikbaar is, zal je deze kunnen vinden in het instellingenmenu onder het blad ‘Je Facebook-gegevens’. In dat menu kan je onder andere al je Facebook-data beheren of downloaden. Indien je je Facebook-account zou willen verwijderen, moet je dat ook daar doen.

Privacy voorop

De tool werd mogelijk gemaakt door het Data Transfer Project, een opensource samenwerking tussen technologiegiganten Facebook, Google, Apple en Twitter die in juli werd opgericht. Het project wil een antwoord bieden op de vele privacyschandalen waarmee elk van de vier partijen al wel mee de kampen heeft gekregen. Door de krachten te bundelen, willen ze de gebruikers terug meer controle geven over hun data. Voorlopig gebeurt dat nog altijd wel met wisselend succes, getuige de vele problemen die de technologiebedrijven nog al te vaak hebben.


Facebook benadrukt bij de bekendmaking van de functie dat de nodige voorzorgmaatregelen zijn genomen om de veiligheid van de gegevens te garanderen. Al de data die vanuit je Facebook-account naar Google wordt getransfereerd, wordt beschermd met een encryptie die er voor moet zorgen dat de data enkel binnen je Google-account kan ontgrendeld worden. Dat is vergelijkbaar met de encryptie die Facebook heeft ingebouwd in zijn chatapplicaties Whatsapp en Messenger. Je zal ook altijd eerste je wachtwoord moeten bevestigen alvorens data te kunnen overmaken. De intentie om met deze functie verantwoord onze gegevens te beheren is alvast door Facebook uitgesproken, nu is het hopen dat de uitvoering ook nog volgt.

Zet je Facebook-foto’s over naar Google Foto’s.