Nieuws

Onderzoekers creëren blauwdruk van longen 

De blauwdruk kan helpen bij de regeneratie van organen.  

Zware longziekten hebben nog veel te vaak de dood als gevolg, en in de meeste gevallen is de enige behandeling een longtransplantatie. Zo’n transplantatie is een complexe procedure met vele neveneffecten die soms gewoon zelfs niet werkt. Voor wetenschappers is orgaangeneratie – het creëren van een nieuw orgaan van het weefsel van het eigen lichaam – dan ook de perfecte oplossing. Onderzoekers van Yale University menen nu dat ze op weg zijn naar die oplossing.

Het onderzoeksteam van Yale University maakte voor de blauwdruk van demenselijke long gebruik van gesofisticeerde screeningprocessen. Op die manier kan er ook meer inzicht verworven worden op het gebied van longfunctie en ademhalingsstoornissen. De technologie is een primeur en biedt een ultrahoge resolutie van miljoenen cellen. Professor Naftali Kaminski van de Yale School of University legt uit dat deze vooruitgang enkel en alleen werd mogelijk gemaakt door de grote vooruitgang die de afgelopen jaren werd geboekt op het gebied van resolutietechnologie.

De blauwdruk zal de onderzoekers gedetailleerde info verschaffen over hoe de longcellen precies met elkaar interageren. Daarnaast zal het ook helpen met de zoektocht naar nieuwe moleculaire doelwitten voor therapieën om zo longziektes zoals longfibrose de kop in te drukken. De blauwdruk zal de onderzoekers laten onderscheiden of hun laboratoriumweefsel al dan niet de mogelijkheid heeft om ook een echt orgaan te worden. Professor Kaminski meldt dat zijn team “de basisprincipes van orgaanontwikkeling onderzoekt”, en dat “de toepassing van die hele aanpak zou kunnen zorgen voor de creatie van laboratorium-gegenereerd weefsel.”

onderzoekWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals