Nieuws

Onderzoeksrapport waarschuwt voor fraude op vastgoedwebsites zoals Airbnb

Websites waar appartementen en huizen te huur worden aangeboden, lijken een populair platform voor fraudeurs om slachtoffers te lokken.

Een onderzoek van de non-profitorganisatie Better Business Bureau had enkele onrustwekkende conclusies over vastgoedwebsites waar mensen een woning kunnen huren. Denk daarbij aan Airbnb, maar misschien ook iets minder bekende namen als Appartment.com en Craigslist. Het bracht van 2016 tot en met dit jaar in totaal 1,352 gevallen van fraude in kaart waar zij in die periode melding van kregen. Een andere website, Apartment List, voegt daar nog de statistiek aan toe dat 43% van de mensen die dergelijke websites bezoeken, wel eens geconfronteerd worden met een poging tot fraude. Gelukkig gaat niet iedereen daar ook effectief op in.

Maar vaak genoeg gebeurt dat wel en daarom wil Better Business Bureau de problematiek nog eens onder aandacht brengen. Volgens hen leeft de perceptie dat het veel minder vaak gebeurt dan in werkelijkheid. Vaak gaat het echt om georganiseerde organisaties die de meest slimme trucs weten te hanteren. Ook Apartment List spreekt over miljoenen mensen die al slachtoffer zijn geworden van zo’n fraudepoging, en dat fraudeurs al met miljarden dollars aan de haal zijn kunnen gaan. Bepaalde technieken zijn het kopiëren van een woningadvertentie die ze ergens vonden en onder hun eigen naam elders te plaatsen, of het weglokken van de slachtoffers van de veilige omgeving van de website.

Airbnb

De meeste fraudepogingen vinden plaats wanneer mensen een vaste verblijfplaats zoeken, maar het kan evengoed bij tijdelijke huur gebeuren. Zoals gezegd werd de bekende website Airbnb ook genoemd in de studie. Airbnb onderstreept dat fraude een dreiging is die enkel toeneemt, maar ook dat het bedrijf zijn maatregelen om dit te bestrijden voortdurend optrekt.

Enkele van die veiligheidsmaatregelen zijn het invoeren van gebruikersreviews en een betaalsysteem waarbij de gastheer nooit het kredietkaartnummer van de huurder kan bekomen. Airbnb zal ook nooit de verhuurder betalen vooraleer de gast is aangekomen op de locatie. Vanaf deze week voert het ook een nieuw systeem in dat wanneer een accommodatie niet in de staat is zoals beloofd, de gast zonder meerkosten naar een nieuwe accommodatie wordt verplaatst of wordt terugbetaald.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business