Nieuws

BBC brengt verslag uit over verkiezingsuitslagen via algoritmen

Om journalisten te assisteren bij het verslaan van de verkiezingsuitslagen van de 650 kiesdistricten, liet BBC artikels schrijven door computers.

Je zal wellicht wel op het radio- of televisiejournaal vernomen hebben dat het gisteren parlementsverkiezingen waren in het Verenigd Koninkrijk. De conservatieve partij van huidig premier Boris Johnson haalde het met verrassend overtuigende cijfers. Maar aangezien we geen experts zijn in het maken van politieke analyses, gaan we niet verder in op de impact die dit resultaat kan hebben.

BBC maakte vandaag bekend dat het deze verkiezingen als een ideale aangelegenheid heeft aangegrepen voor het testen van computeralgoritmen die zelfstandig artikels kunnen produceren. BBC heeft deze in het verleden al eens eerder gebruikt voor het schrijven van korte nieuwsberichten, maar dit was de eerste test op grote schaal.

Heel wat werk

Je moet nagaan dat er in het Verenigd Koninkrijk in totaal zo’n 650 kiesdistricten zijn. Voor elk van die artikels brengt BBC een kort verslag uit waarin de belangrijkste resultaten overlopen worden. Dat is voor reporters een heel karwei, zeker omdat de resultaten pas ’s avonds laat binnenkomen. BBC heeft de technologie in huis om korte en droog geschreven verhalen te brengen over numerieke data zoals sportuitslagen, beurskoersen en dus verkiezingsuitslagen. Dat maakt het leven van de journalist weer wat makkelijker zodat die zich kan focussen op het brengen van diepgang. Om toch aan de kwaliteitseisen te voldoen die BBC hanteert, werden de algoritmen logischerwijs getraind aan de hand van input uit artikels van BBC.

In totaal werden er doorheen de nacht 649 artikels geschreven, waarvan 40 in het Welsh. BBC is zeer tevreden over de resultaten, en zegt dat al dit werk puur op menselijke kracht niet mogelijk was geweest. Je kan de redacteurs van BBC trouwens geen luiheid verwijten. Elk artikel dat door een machine geschreven werd, werd eerst gecontroleerd voor publicatie.

Beperkte kwaliteit

Bij BBC zien ze enorm veel potentieel in deze ‘machinejournalistiek’, maar ze weten ook dat de technologie nog in kinderschoenen staat en dat er nog veel beperkingen zijn. Zo is de machine bijvoorbeeld nog niet in staat om alle leestekens zoals aanhalingstekens correct te plaatsen.

Maar vooral de journalistieke kwaliteit van de artikels is nog zeer beperkt. Een machine is immers enkel in staat om de cijfers op papier te zetten. Van enig analytisch vermogen en dus diepgaandere analyse is in de artikels geen plaatse. Daarom moesten voor bepaalde kiesdistricten waar de resultaten toch wat complexer zijn, nog wel een aanvulling komen van een ‘menselijke’ journalist. Dus de dag dat wij volledig vervangen zullen worden door computers, is nog veraf.

We willen bij deze benadrukken dat dit artikel geschreven werd door een mens en niet door een machine.

Een artikel geschreven door de algoritmen van BBC. We zouden het zelf niet beter kunnen!

 

bbcjournalistiekverenigd koninkrijkzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals