Elektronisch leren staat al jaren op het punt door te breken. Nieuwe impulsen lijken de opening nu definitief te forceren. ICT'ers kunnen dan ook meer dan hun voordeel doen met dit moderne leerinstrument.

Ikea lanceert een reeks fysieke knoppen om zijn Home Smartapparaten toegankelijker te maken.

Ikea lanceert vanaf februari een nieuwe toevoeging aan zijn Home Smart toe: de Shortcut Buttons. Concreet zijn de Shortcut Buttons een reeks fysieke knoppen waarbij je zelf kan kiezen welk commando erachter zit.

Ikea Home Smart

Ikea zet sinds een aantal jaren hevig in op betaalbare smarthome toepassingen. Met Ikea’s Trådfri wil het bedrijf slimme huizen een stuk toegankelijker maken. En daar is de Zweedse meubelgigant tot nu toe al redelijk in geslaagd.

De Shortcut Buttons zijn dus vierkante knoppen waar je plaatjes met icoontjes in kan schuiven. Je kiest zelf dewelke en je beslsit ook zelf welke commando’s je erachter steekt.

Home Smart app

Via de Home Smart-app van Ikea kan je aangeven dat je bv. met één druk op de knop de Symfonisk-speaker activeert, met twee drukken de verlichting moet dimmen naar een bepaald niveau enzoverder.

Er zijn enorm veel mogelijkheden en je zal de knoppen overal kunnen verspreiden over je huis. Handig toch? De bedoeling van het bedrijf is vooral dat de Shortcut Buttons het gebruik van je app gaan vervangen en dat iedereen in huis (gasten en kinderen) de slimme apparaten kunnen bedienen. Maar het is meer dan dat, met deze eenvoudige fysieke knoppen maakt de meubelgigant zijn smarthome toepassingen nog toegankelijker voor mensen met weinig technische kennis.

Volgens The Verge werkt Ikea ook hard om het koppelen van apparaten via de Trådfri-verbindingshub te vereenvoudigen. Momenteel is dat nog redelijk veel gepruts om alles op orde te krijgen en is de Home Smart-app niet altijd even stabiel.