Nieuws

Britse krant The Guardian interviewt ‘Zuckerbot’

De Britse krant The Guardian hield een zeer opmerkelijk (satirisch) interview met een chatbot die de gedaante van Mark Zuckerberg aanneemt.

De CEO van Facebook Mark Zuckerberg mag misschien wel een bepaalde nonchalance of zelfs arrogantie uitstralen, hij is niet echt geboren om in de schijnwerpers te staan. De vele privacyproblemen met het platform hebben er in de voorbije jaren wel voor gezorgd dat hij meer op het voorplan is moeten treden. Maar wie de publieke optredens van Zuckerberg gevolgd heeft, weet dat spreken in het openbaar niet zijn grootste kwaliteit is.

Ook op interviews met nieuwsmedia is Zuckerberg nog steeds niet zo dol. Zo probeert de Britse krant The Guardian hem al jaren tevergeefs te strikken voor een interview. De journalisten bleken het wachten beu te zijn en zochten dan maar naar het best mogelijke alternatief. Het resultaat daarvan was even uniek als bizar: een interview met ‘Zuckerbot’.

AI met een vleugje comedy

De ‘Zuckerbot’ is een creatie van het Amerikaanse bedrijf Botnik. Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van AI-oplossingen die niet al te serieus moeten genomen worden. Zij willen demonstreren hoe artificiële intelligentie ook op een creatieve en komische manier gebruikt kan worden.

Daarvoor maken ze gebruik van een technologie genaamd ‘Predictive Writer’. Dat systeem kan getraind worden om op basis van een input die het krijgt zoals tekstfragmenten zelf een verhaal te schrijven. Dat kan bij de machine van Botnik soms tot hilarische resultaten leiden. Een van hun bekendere creaties die op YouTube te zien is, is een parodie op de Harry Potter-verhalen.

Fake news!

De ‘Zuckerbot’ werd getraind op basis van geschreven en gesproken fragmenten uit eerdere interviews en publieke optredens van Zuckerberg om zijn stijl en inhoud van antwoorden zo goed mogelijk na te bootsen. The Guardian wilde de bot eens dolgraag in de praktijk uittesten. Het interview sloeg absoluut nergens op en de bot geeft de meest bizarre antwoorden. Het lezen van het volledige interview op de website van The Guardian is zeker een aanrader.

“Facebook is een blije versie van mezelf.” Zuckerbot

Uiteraard moet er ook stilgestaan worden bij de implicaties die het gebruik van zulke technologie kan hebben. Zeker in tijden waar het verspreiden van fake news op sociale media een heet onderwerp is. Volgens VRT NWS-journalist en expert in het gebruik van AI Tom Van de Weghe is er an sich niets mis met dit specifieke interview. In het artikel van The Guardian wordt duidelijk genoeg aangegeven dat het om een satirisch bedoeld interview gaat. Ook BBC News experimenteerde al eens met door computer geschreven artikels tijdens de laatste parlementsverkiezingen.

Maar zulke technologie kan natuurlijk wel het verspreiden van valse informatie vergemakkelijken als ze in verkeerde handen terechtkomt. Daar zijn AI-ontwikkelaars zich ook wel bewust van. Open Air, een bedrijf van Elon Musk, heeft zijn tool GPT-2 waarmee je je eigen verhalen kan schrijven omwille van deze redenen lang niet openbaar willen maken. Maar als je die tool eens zou gebruiken, dan merk je dat er nog een lange weg te gaan is vooraleer er geloofwaardige nieuwsartikels mee kunnen geschreven worden.

“Ik geloof niet in Duitsland. Moet dat gefactcheckt worden?” Zuckerbot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business