Nieuws

Wifi 6 in 2020: wat moet u weten?

Wifi
Tegen 2021 zou de nieuwe wifistandaard Wifi 6 moeten gelanceerd zijn bij het grote publiek. De nieuwe standaard heeft tal van voordelen zoals snelheid, veiligheid en vooral; zuiniger surfen!

Wifi 6, de nieuwe wifistandaard belooft veel voor 2020 en 2021. Maar, waarover gaat dat nu precies? Ik bespaar je alle technische termen en geef je een compacte samenvatting mee.

Een stukje geschiedenis

De eerste wifistandaard wel opgericht in 1997 door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Sinds de eerste lancering zijn er al een aantal nieuwe wifistandaarden de revue gepasseerd. Vandaag staan we aan de voordeur van Wifi 6, een nieuwe standaard die uiteraard compatibel zal zijn met zijn voorgangers. Mogelijk zegt Wifi 6 je daarom niet erg veel. De Wifi Alliance gebruikte tot voor kort een heleboel onhandige benamingen voor zijn wifistandaarden. Zo heet WiFi 6 in technische woorden eigenlijk 802.11ax. Oudere wifistandaarden (802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac) zullen ook hernoemd worden naar Wifi 1 tot en met 5. Je hebt dus niets gemist!

De voordelen

  • Zuiniger surfen: een belangrijk voordeel is dat Wifi 6 aanzienlijk zuiniger is. De nieuwe standaard heeft een feature waarbij het zelf beslist wanneer het nodig is om verbonden zijn met alle mogelijke gadgets. Zo kunnen laptops en smartphones beter gebruikmaken van het netwerk.
  • Veiligheid: je leest het overal, bedrijven zetten alsmaar meer in op privacy en veiligheid. Dus kan de Wifi Alliance met zijn nieuwe standaard niet achterblijven. Een nieuw veiligheidsprotocol werd ontwikkeld (WPA3) waardoor het een stuk moeilijker is om een wifiverbinding te hacken.
  • Bereik en snelheid: een leuke nieuwigheid hier is dat de nieuwe standaard zowel op 2.4 gigahertz als 5 gigahertz tegelijk kan werken. Het verschil met de vorige standaarden is dat je nu niet meer hoeft te kiezen tussen de twee snelheden.

Wifi 6, de nieuwe netwerkstandaard

Wifi 6 in je huis?

Een nadeel is dat je moderne apparatuur nodig hebt om gebruik te gaan maken van de nieuwe netwerktechnologie. Er zijn wel al apparaten beschikbaar die dit ondersteunen, maar deze zijn nog schaars en duur. Zo ondersteunen bijvoorbeeld enkel de Samsung S10/S10+ en nieuwe iPhone 11 nog maar de nieuwe standaard. In de komende maanden van 2020 verwachten we steeds meer ondersteuning voor WiFi 6. En die ondersteuning komt er ook voor smart tv’s, laptops of zelfs wearables. Maar één ding is zeker: als je in 2020 een toestel aanschaft dat klaar is voor de nieuwe Wifi-standaard zal je toch nog even moeten wachten om echt te profiteren van WiFi 6. Naast je hardware ben je ook nog eens afhankelijk van de innovatiedrang van je internetprovider.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business