Nieuws

Trump geeft Congresleden enkel via Twitter updates over conflict met Iran

De Amerikaanse president Trump lijkt enkel via zijn favoriete medium te willen communiceren over zijn akkefietje met Iran, zelfs naar het eigen parlement.

De politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran bereikten op donderdag 3 januari een absoluut hoogtepunt toen de generaal van het Iraanse leger, Qassem Soleimani, om het leven kwam bij een raketaanval in Bagdad. Daar werd in Iran zeer zwaar op gereageerd. De bevelhebber van de Revolutionaire Garde werd in zijn thuisland als een held gezien. Iran dreigde met tegenmaatregelen, wat moet verstaand worden als het aanvallen van Amerikaanse doelwitten. Of dat militaire basissen in het Midden-Oosten zijn of doelwitten op Amerikaans grondgebied, werd open gelaten voor interpretatie.

Met die bedreigingen kon Trump op zijn beurt dan weer niet zo lachen. Sinds het doden van Soleimani heeft de president een hele reeks tweets gepost om Iran verder aan te vallen. Daarin noemde hij de overleden generaal een terrorist, en reageerde hij ook scherp op de bedreigingen. In een tweet die zaterdagmiddag verstuurd werd, zei Trump dat hij en het ministerie van Defensie een lijst hebben samengesteld van 52 doelwitten die zullen aangevallen worden wanneer Iran de VS aanvalt. Daar zitten naast militaire doelwitten ook culturele sites bij.

Boekje te buiten

In een tweet van gisterenavond voegde Trump er aan toe dat zijn tweets van de dag voordien gelden als officiële communicatie naar het Amerikaanse Congres toe. De tweets lokken heel wat controverse uit onder de Amerikanen. Dat Trump niet vies is van het verspreiden van politieke boodschappen via Twitter, dat is al sinds zijn verkiezingscampagne geweten. Dat hij daarin grove taal ook niet schuwt, is sinds zijn ruzie met Kim Jong-un via Twitter ook niet nieuws meer.

Echter vinden veel politici en experts dat de president deze keer te ver gaat. Trump spreekt in zijn tweets overduidelijke oorlogstaal uit, en dan is Twitter geen legitiem medium om dat aan te kondigen. Volgens de Amerikaanse grondwet is een president verplicht om de Senaat en het parlement er binnen de 48 uur van op de hoogte moet brengen wanneer hij het leger voor oorlogsdoeleinden wil inzetten. De congresleden menen dan ook dat Trump handelt in eigen belang zonder met hen te overleggen, en op deze manier de grondwet schendt. Daarbovenop wordt het bewust aanvallen van culturele en burgerdoelwitten beschouwd als een oorlogsmisdrijf.

De tweets plaatsen ook Twitter in een vervelende spreidstand. In principe mag het platform niet gebruikt worden om op te roepen tot geweld of te dreigen met oorlog. Toch lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat Twitter zal optreden tegen de tweets van Trump. In 2018 werd al eens eerder besloten om dit niet te doen toen Trump Noord-Korea bedreigde, omdat het blokkeren van een account van een wereldleider zou leiden tot het verbergen van belangrijke informatie.

https://twitter.com/oonahathaway/status/1213924990254551046?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213924990254551046&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2020%2F1%2F5%2F21050757%2Ftrump-iran-qassem-soleimani-attack-congress-twitter-follow-updates

Memes

De dreigende escalatie van het conflict tussen VS en Iran is het nieuwsfeit dat de wereld al enkele dagen in de ban houdt. Op socialemedia als Reddit wordt het voorlopig nog vooral vanuit komische hoek bekeken. Het al dan niet uitbreken van Wereldoorlog III groeide de voorbije dagen uit tot de eerste trending meme van het jaar 2020.

Afbeelding: Know Your Meme

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business