Nieuws

Microsoft stopt morgen met ondersteuning Windows 7

Gebruikers die nog met het oudere besturingssysteem werken, worden aangeraden om hun PC dringend te updaten naar Windows 10.

Morgen is de dag dan toch aangebroken dat Microsoft definitief de stekker trekt uit Windows 7. Dat nieuws werd een jaar geleden al aangekondigd. Het stopzetten van de ondersteuning zal een significante impact hebben op computers die nog draaien op Windows 7. Deze zullen geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Volgens Microsoft is het niet meer dan normaal dat een besturingssysteem vanaf een gegeven moment geen updates meer krijgt. Elke versie van Windows heeft een houdbaarheidsdatum. Windows 7 kwam al in juli 2009 op de markt en heeft het dus toch mooi 10 jaar uitgezongen. Windows 10 is ondertussen ook al bijna 5 jaar oud. Microsoft wil zijn middelen enkel nog focussen op het onderhouden van de laatste editie.

Zo snel mogelijk updaten

Windows is met afstand het populairste besturingssysteem in België. Naar schatting zouden 90% van alle computers in België, zowel voor particulier als professioneel gebruik, op Windows draaien. Andere besturingssystemen zoals macOS, Linux en ChromeOS komen dus lang niet in de buurt daarvan. Gelukkig zijn de meeste computers ondertussen wel geüpdatet naar Windows 10. Maar toch draait nog een verbazingwekkende 1 op 5 computers in ons land op een oudere versie van Windows. En dan hebben we het niet enkel over Windows 7. Sommige computers maken zelfs nog gebruik van Windows Vista, XP of zelfs 2000. Uit deze versies trok Microsoft al een eeuwigheid geleden de stekker.

Het is enorm riskant om met een computer te werken die nog niet geüpdatet is naar de laatste versie van Windows. Dat zeggen experten van het Centrum voor Cybersecurity Belgium. Wanneer je niet de laatste update van Microsoft geïnstalleerd hebt, zit je met een verouderde beveiliging. Zij stellen dan ook vast dat quasi alle grote cyberaanvallen in België gebeuren op IT-systemen die niet up to date zijn.

Het advies is dan ook vrij simpel: update je PC zo snel mogelijk naar Windows 10 indien je nog Windows 7 of ouder hebt. Microsoft stuurt overigens al meer dan een jaar waarschuwingen uit naar gebruikers met een oudere versie om hun PC gratis te updaten. Vanaf 15 januari zal dat geld kosten. Dan krijgen gebruikers met Windows 7 ook een verwittiging te zien wanneer ze hun PC opstarten dat die niet meer van updates voorzien wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business