Nieuws

VS verplicht Instagram om pro Soleimani posts te verwijderen

Onder druk van de Amerikaanse regering heeft Facebook een hele reeks posts en accounts verwijderd die steun betuigde voor de vermoorde generaal Soleimani.

Daags nadat de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani om het leven kwam bij een Amerikaanse raketaanval, regende het posts op Twitter en Instagram die steun betuigden aan de generaal. Daarbij werd ook Donald Trump en zijn regering fel bekritiseerd. De hashtag #hardrevenge was zelfs even trending op beide platformen: hij werd gebruikt in 21.000 posts op Instagram en 7000 accounts op Twitter. Daarvan werden veel accounts zelfs pas na de dood van Soleimani gecreëerd. Enkele posts bevatten onder andere afbeeldingen van lijkkisten met een Amerikaanse vlag, of foto’s van een onthoofde Trump.

Op Instagram zijn alle posts die verwijzen naar de dood van Soleimani of oproepen tot wraakacties tegen de Verenigde Staten inmiddels permanent verwijderd. Volgens moederbedrijf Facebook was het daartoe verplicht om niet in strijd te zijn met de Amerikaanse wetgeving. Dat zei het in een officieel statement aan CNN. De Amerikaanse regering houdt er een zwarte lijst op na van organisaties die als terreurgroepen gelabeld staan. Socialmediabedrijven met hoofdzetel in de Verenigde Staten zijn verplicht om die groepen te verbannen van hun platform en het verspreiden van radicaliserende boodschappen vanwege die organisaties tegen te gaan. De Iraanse Revolutionaire Garde die geleid werd door Soleimani staat mee op die lijst, die door Trump ook meermaals een terrorist werd genoemd. Zijn Instagram-account werd in april 2018 al verwijderd. Daarnaast werden de accounts van 15 Iraanse journalisten verwijderd. Daarvan is een deel ondertussen wel weer hersteld.

Één van de veel verwijderde posts op Instagram die een directe bedreiging aan de VS bevatte. Afbeelding: The Telegraph

Ondemocratisch

In Iran kijkt men hier natuurlijk helemaal anders tegen aan. Ali Rabei, een woordvoerder van de Iraanse regering, uitte zijn woede over de maatregel van Instagram op Twitter. Hij noemde het een ‘ondemocratische daad’. Volgens hem wordt een hele natie censuur opgelegd om te protesteren tegen de dood van Soleimani, terwijl de ‘echte terroristen’ een open platform aangeboden krijgt. Rabei roept op tot het opleggen van nationale sancties tegen Facebook en Instagram.

Instagram was één van de laatste ‘Amerikaanse’ socialmediaplatformen dat nog werd toegelaten in Iran. Facebook en Twitter zijn al een hele tijd verboden, al gebruiken veel Iraniërs de applicaties via een VPN-verbinding. De app is ook ontzettend populair in het land, met 24 miljoen actieve gebruikers. Daarmee is het één van de top tien belangrijkste markten voor Instagram. Het valt niet uit te sluiten dat Rabei met ‘sancties’ doelt op het verbannen van Instagram in Iran.

censuurinstagramiranpolitiekterrorismevszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals