Nieuws

Cybercriminelen leggen Belgische weefgetouwenproducent Picanol plat

Een nieuwe cyberaanval houdt het West-Vlaamse Picanol in zijn greep. Maar het bedrijf houdt stand en zal niet meewerken met de hackers.

Maandag werd het Belgische Picanol, grote weeftgetouwenproducent uit Ieper, het slachtoffer van ransomware. Cybercriminelen zijn erin geslaagd de systemen van het bedrijf volledig plat te leggen waardoor honderden werknemers technisch werkloos zijn.

Picanol China

Frederic Dryhoel, communicatiedirecteur bij Picanol liet aan VRT weten dat de aanvallen vermoedelijk eerst zijn begonnen bij de Chinese vestiging. Nadien werd al snel duidelijk dat ook de fabriek in Roemenië en België slachtoffer waren.

Volgens Dryhoel liggen alle systemen bij Picanol nu plat waardoor de gehele productie ook stilligt. Het volledige productiesysteem van het bedrijf zou computergestuurd zijn. Problematisch natuurlijk omdat niemand aan het werk kan. Intussen zou het bedrijf wel volop bezig zijn om hun back-upsystemen in te schakelen zodat de productie zo snel mogelijk weer op kan starten.

Cryptomalware

Volgens dS gaat het om cryptomalware waarbij de cybercriminelen losgeld vragen in de vorm van cryptomunten. Het bedrijf liet echter al weten dat het niet zal meewerken met de criminelen en heeft de bevoegde politiediensten ingeschakeld. De West-Vlaamse weefgetouwenproducent heeft wereldwijd zo’n veertien vestigingen waarvan er nu zo’n drie slachtoffer zijn van de cyberaanval. Ook vandaag nog zal de productie een hele dag stilliggen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business