Nieuws

Dit is de nieuwe identiteitskaart mét vingerafdruk

Nadat de wet werd goedgekeurd, is gisteren in Lokeren de eerste nieuwe identiteitskaart met vingerafdruk voorgesteld.

Er was de laatste maanden veel om te doen maar gisteren heeft minister van Binnelandse Zaken Pieter De Crem dan toch de eerste nieuwe identiteitskaart mét vingerafdruk voorgesteld in Lokeren. Die laatste zal de eerste gemeente zijn die de nieuwe eID’s zal uitreiken aan zijn burgers.

Identiteiskaart mét vingerafdruk

De nieuwe identiteitskaart lijkt nogal hard op het model van 2002. Toch zijn er heel wat veranderingen aangebracht in de 2020 versie van ons eID. Zo zitten er een aantal extra effecten in de foto en kaar die het moeilijker moet maken om de kaart na te maken. Daarmee komt de Belgische overheid tegemoet aan de nieuwe strengere internationale regels die identiteitscontroles efficiënter wil laten verlopen.

Wat is er nu gewijzigd?

  • Pasfoto staat links i.p.v. rechts
  • Ook op de achterkant staat een pasfoto die ‘geperforeerd’ lijkt
  • Achteraan vinden we de contactloze chip terug
  • Omschrijving van de nationaliteit is BEL en niet meer BELG
  • Lichte verschillen in bepaalde kleurtinten
  • Aanwezigheid van de vingerafdruk

Vooral de laatste vernieuwing stuit op veel kritiek. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gaf zelfs een negatief advies en volgens verschillende onderzoekers aan de KULeuven is de maatregel nog te vaag, onduidelijk en overbodig. Bovendien zou de uitwerking van de nieuwe kaart met vingerafdruk nog eens risicovol zijn ook.

Toch heeft de Kamer de wet goedgekeurd en zal de nieuwe kaart uitgerold worden. De Crem benadrukt nog dat België een voortrekkersrol wil spelen en dat de privacy in ieder geval gerespecteerd wordt. De houder van de kaart kan ook kijken welke transacties met zijn kaart gebeuren.

Vanaf nu zullen lokale besturen stelselmatig de nieuwe kaarten beginnen uitdelen. De prijs van het eID zal echter niet veranderen.

vingerafdruk
Afbeeling: Photo News

 

Beveiligingbusinesseidmaatschappijnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals