Nieuws

Itsme applicatie breidt uit naar Europa

itsme sign
Itsme gaat internationaal. Nadat de Europese Unie het licht op groen zette kan de identificatie-app verder groeien.

De digitale identificatie-app Itsme heeft van Europa de toestemming gekregen om uit te breiden naar Europa. Dat heeft heel wat voordelen voor Belgen die in het buitenland wonen, werken of studeren.

Itsme eID

Eind vorig jaar zette Europa het licht nog op groen zodat Itsme ook toegang kreeg tot overheidsdiensten in andere lidstaten via onze eigen eID. Dat wil zeggen dat gebruikers met Itsme op alle overheidsdiensten van bv. Duitsland of Spanje kunnen inloggen. De nieuwe versie van de identificatie-app zal het ook mogelijk maken om met een buitenlandse telefoonnummer een account aan te maken. Een eerste stap in de internationalisering van deze handige applicatie lijkt het.

In april 2019 had de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) bij de Europese Commissie het dossier ingediend voor de notificatie van de Federale authenticatieportaalsite (FAS – Federal Authentication Service) en de mobiele identificatieapp Itsme. Dit verzoek tot kennisgeving werd zopas gevalideerd: elke Belgische burger (en elke vreemdeling in het bezit van een elektronische vreemdelingenkaart) kan zich voortaan bij de overheidsdiensten van de Europese lidstaten identificeren aan de hand van haar of zijn eID-kaart of de identiteitsapp Itsme.

Mogelijkheden

Door die notificatie door Europa kan een student zich voortaan via FAS/itsme® identificeren en zich op die basis online inschrijven aan een universiteit in Frankrijk of Duitsland. Een ander voorbeeld: een Belg die in Italië of Griekenland werkt of gewerkt heeft, zal online de informatie over zijn baan kunnen raadplegen (betaling van sociale bijdragen, pensioen, …). Nog een voorbeeld: een Belgische onderneming zal online officieel en op een beveiligde manier een offerte kunnen indienen op een openbare aanbesteding in een andere lidstaat.

Twee en een half jaar na zijn lancering heeft de digitale identiteitsapp itsme® meer dan ooit de wind in de zeilen. Niet minder dan anderhalf miljoen Belgen heeft op dit ogenblik al een itsme®-account aangemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business