De CEO van Alphabet Sundar Pichai heeft in een opiniestuk nogmaals de noodzaak aangehaald om het gebruik van AI te reguleren.

De krant Financial Times publiceerde deze ochtend een opiniestuk van Sundar Pichai. De CEO van Alphabet, die begin december het roer overnam van Larry Page en Sergey Brin, spreekt zich daarin uit over artificiële intelligentie en de rol die het moet opnemen in onze huidige en toekomstige maatschappij.

Pichai steekt niet over stoelen en banken dat hij grote fan is van AI. Bij zijn aanstelling als CEO van Alphabet gaf hij al aan dat de technologie een grote rol moet spelen in het toekomstige beleid. Ook als CEO van Google probeerde hij AI al op verscheidene manieren te implementeren in de diensten van Google.

In zijn opiniestuk haalt hij ook drie recente voorbeelden aan van verwezenlijkingen die Alphabet bereikte met AI. Zo ontwikkelde Google een AI-systeem dat de radiologen helpt in het detecteren van borstkanker en een ander AI-systeem kan dan weer zeer accuraat de verwachte regenval in een bepaald gebied voorspellen. Tenslotte maakt de luchtvaartmaatschappij Lufthansa gebruikt van clouddiensten van Google om vertragingen te beperken.

Sundar Pichai, de CEO van Alphabet. Afbeelding: ICDPPC

Gevaren

Volgens Pichai zijn dit allemaal schoolvoorbeelden van hoe AI ons serieuze diensten kan bewijzen. Maar eveneens waarschuwt hij voor de gevaren die het inhoudt wanneer ze voor verkeerde doeleinden gebruikt wordt. Termen als ‘fake news’ en ‘deepfakes’ zal je ongetwijfeld al regelmatig hebben horen vallen. Ook het veelvuldige gebruik van gezichtsherkenning in landen als China om de mensen te controleren vindt Pichai geen goede ontwikkeling.

Daarom is er dringend nood aan een wettelijk kader dat omlijnt waar AI wel en niet voor mag gebruikt worden. Google publiceerde in juni 2018 zijn eigen regels en principes over hoe het bedrijf met AI wil omgaan. Deze werden nota bene door Pichai zelf geschreven. Omdat volgens hem principes op papier maar weinig effect hebben, ontwikkelt Google zelf AI-oplossingen om deze ook in de praktijk te handhaven, en biedt het die oplossingen als open source aan zodat de kennis verder gedeeld en uitgebreid kan worden.

Maar juist omdat AI zo belangrijk is voor de maatschappij, is het noodzakelijk dat de politiek de technologie volgt, meent de CEO. In de Verenigde Staten en Europa begint men dit in te zien en heeft men de basis gelegd voor een wettelijk kader. Die wetten kunnen dienen als een goede basis om tot globale principes te komen. Om dat doel te bereiken, zal internationale samenwerking van cruciaal belang zijn.

“AI heeft het potentieel om miljarden levens te verbeteren, maar het grootste risico is dat het gebruikt wordt om dat niet te doen”. Sundar Pichai, CEO Alphabet