Het Chinese technologiebedrijf Lenovo wil een tweede poging wagen binnen virtual reality, en zal zich deze keer focussen op het onderwijs.

Lenovo kondigde vorige week via zijn Twitter-pagina aan dat het bouwt aan een nieuwe VR-headset. Daarvoor heeft het ook al een officiële aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Federal Communications Commissie om het product in de Verenigde Staten te kunnen verkopen. De headset werd tijdens de technologiebeurs FETC afgelopen week in Miami voor het eerst getoond.

De headset zal de naam VR Classroom 2 meekrijgen. De naam doet vermoeden dat de VR-headset bedoeld is voor gebruik in het onderwijs. En dat is inderdaad zo. De headset zal dus nooit commercieel worden uitgerold om te installeren in de woonkamer. Lenovo wil dus niet de directe concurrentiestrijd aangaan met Facebook’s Oculus en HTC’s Vive.

Op de productpagina voor VR Classroom 2 kunnen we al enkele technische details bekijken van de headset. De opvallendste karakteristiek is wellicht dat het een standalone headset is. Dat betekent dat er geen krachtige PC vereist om de headset op aan te sluiten. Dat neemt heel wat kabels en een moeilijke aansluiting weg. Die draadloze aansluiting is één van de redenen waarom de Oculus Quest de populairste VR-headset is. Daarnaast zien we ook een batterij van 4200 mAh+, een Qualcomm 835 soc processor en een beeldresolutie van 1920×2160 pixels. De controller oogt heel simpel, wat volgens ons de bedoeling heeft de adoptiegraad in klaslokalen moet bevorderen.

Tweede keer goede keer?

De VR Classroom 2 wordt de tweede headset die Lenovo op de markt brengt. De eerste poging, de Lenovo Mirai Solo die uitkwam in 2018, was geen onverdeeld succes. Mirai Solo was eveneens een standalone headset wat destijds best een innovatief concept was, maar de headset leidde onder de afhankelijkheid van het slecht functionerende Daydream VR-platform van Google. Daar trok Google eind vorig jaar ook de stekker uit.

Om die problemen te vermijden, ontwikkelde Lenovo dit keer zijn eigen software waarop de headset zal functioneren. Hopelijk vergaat het de Chinese computerfabrikant dit keer beter. Het implementeren  van geavanceerde technologieën zoals virtual reality in het onderwijs is zeker een domein dat meer aandacht begint te krijgen. Het zou dus zeker kunnen dat Lenovo zich op een interessante niche gestort heeft. Lenovo plant de headset ergens in de lente te kunnen lanceren.

De VR headset samen met zijn controller. Afbeelding: Lenovo