Een mogelijk nieuwe functie voor Google Chrome werd ontdekt waarmee je afbeeldingen binnen de browser zelf kan delen.

Google voerde vlak voor en na de jaarwisseling enkele wijzigingen door aan zijn browser Google Chrome. Daarbij zaten onder andere bij een nieuw notificatiesysteem wanneer je logingegevens gelekt worden, maar ook een nieuwe gebruikersinterface voor nieuwe tabbladen, en een functie om screenshots te bewerken.

Een nieuwe functie lijkt alweer op weg te zijn naar de mobiele browser, Chrome for Android. XDA Developers ontdekte een gloednieuwe verbintenis op Chromium Gerrit. Gerrit is het open source platform van Google om nieuwe software te delen met ontwikkelaars. Die software houdt een nieuwe tool in waarmee gebruikers van Chrome for Android binnen de browser zelf foto’s kunnen kopiëren en delen. Nu verloop dat nog via een functiescherm van Android zelf.

Nog niet beschikbaar

Via Chromium Gerrit kan je een preview bekomen van hoe die nieuwe gebruikersinterface er zal uitzien, maar dit is een gesloten document waarvoor je toestemming. Aangezien die ons op moment van publicatie nog niet was verleend, maken we even gebruik van een screenshot gedeeld door XDA Developers. Ook dit is slechts een voorspelling van hoe zij denken dat het er in de praktijk zal uitzien, aangezien zij net als ons geen toestemming konden bekomen tot het document.

Afbeelding: XDA Developers

Het is op dit moment ook nog maart pure speculatie wanneer de functie zal kunnen uitgerold worden. Voorlopig lijkt alles nog in de ontwikkelingsfase te zijn. We weten dan ook niet of er eerst een bèta zal worden om de functie te testen. Indien die er komt, dan zal je die kunnen bekomen door de URL chrome://flags/#context-menu-copy-image in te tikken in Chrome. Hou er dan wel rekening mee dat bètaprojecten de stabiliteit van je browser kunnen aantasten.

Hoewel het maar een kleine toevoeging lijkt, zal het de gebruiksvriendelijkheid van Chrome for Android weer wat kunnen verhogen. Dat zal de app alleen maar populairder maken bij mobiele internetsurfers. Google Chrome kent eigenlijk geen concurrentie als het aankomt op mobiele browsers. Het globale marktaandeel van Chrome for Android schommelt rond de 60%. Daar is dan zelfs nog het marktaandeel van Safari meegerekend, de standaardbrowser voor Apple toestellen. Voor Android kunnen we gerust spreken van een monopolie voor Chrome.