Sonos

Sonos heeft de knoop doorgehakt. Zijn Legacy speakers zullen vanaf mei geen updates meer ontvangen.

Deze voormiddag waren we te gast bij Sven Pichal op Radio 2, beluister hier het fragment.

Om mee te zijn met de tijd heeft Sonos in 2019 beslist zijn Legacy producten (oudere speakers) niet meer te gaan ondersteunen. Klanten die een speaker uit de oudere reeks hebben zullen hun product wel nog kunnen gebruiken, alleen zullen ze geen updates meer kunnen ontvangen. Bijvoorbeeld Apple’s Airplay 2 bleek dan toch niet goed op de oudere producten te werken waardoor Sonos ineens de knoop heeft doorgehakt.

Sonos Legacy

De speakers die vanaf mei 2020 geen updates meer krijgen zijn: de originele Zone Players, Connect, Connect:Amp, de eerste generatie Play:5, CR200 en de Bridge.

Volgens Sonos heeft het bedrijf alles uit de speakers kunnen halen maar zijn de oudere speakers beperkt door hun processor en geheugen. Een legitiem argument lijkt ons aangezien sommige speakers van Sonos al meer dan 10 jaar oud zijn. In die tijd is er al heel wat gewijzigd qua technologie in audioland.

Zoals beloofd zullen de speakers na mei zeker nog werken, je zal er als eigenaar alleen mee moeten leven dat je de nieuwste updates niet meer zal kunnen ontvangen. Maar er is meer; voor wie een mix heeft van nieuwe- en oude Sonosspeakers is deze verandering ook belangrijk. Het zal namelijk niet meer mogelijk zijn om de speakers te combineren.

De rest is geschiedenis

Uit de blog die Sonos de wereld instuurde is het duidelijk dat het bedrijf vooruit wil. Het geeft klanten twee mogelijkheden: je accepteert het feit dat ze verouderd zijn en geen updates meer zullen ontvangen, of je ruilt je oude Legacy speaker in en kan een nieuwe kopen met 30% korting.