Nieuws

Belgische banken zetten in op blockchain technologie

De vier grootste Belgische banken ontwikkelen samen Kube, een tool op basis van blockchain die klantverificatie moet vereenvoudigen.

De vier Belgische grootbanken, Belfius, KBC, ING België en BNP Paribas Fortis, gaan samen via dochteronderneming Isabel inzetten op blockchain technologie om de identificatieprocedures van klanten te vereenvoudigen en versnellen. Dat blijkt uit de blogpost van Isabel.

Blockchain buzz

Voor onze vier grootbanken blijkt blockchain meer dan een buzzwoord te zijn. Dochteronderneming Isabel ontwikkelt in opdracht van de banken de blockchaintoepassing ‘Kube’. Die toepassing moet het verificatieproces van nieuwe klanten veiliger en gemakkelijker maken.

Kube staat voor Know Your Customer Utility for Banks and Enterprises. Met Kube willen de vier deelnemende banken witwassen en fraude beter bestrijden. Momenteel zijn banken verplicht om de zaakvoerders en belangrijkste aandeelhouders van bedrijven te controleren wanneer zij een bedrijfsrekening willen openenen. Echter blijkt die manier van werken verouderd en traag te verlopen. Voortaan willen de banken de informatie over hun zakelijke klanten via Kube met elkaar delen.

Met Kube is de Belgische financiële sector de eerste die op zo’n grote schaal investeert in blockchain. Een goede zet en een grote stap in de ontwikkeling van Fintech. Ook de klant zal hier heel wat voordeel uit halen aangezien die slechts één keer al zijn data zal moeten ingeven in Kube. Nadien delen de banken alles onderling zodat de klant niet steeds opnieuw alles moet doorgeven.

En de rest?

Naast de 4 genoemde grootbanken zijn alle andere banken in de toekomst ook welkom om zich aan te sluiten op het Kube-platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business