Via de tool Dataset Search kunnen wetenschappers (of mensen met een interesse in statistieken) data van onderzoeken vinden.

De vernieuwde versie van Google Dataset Search is uit de bèta gegaan en is weer online voor het grote publiek. Google lanceerde deze dienst al in november 2018, maar gaf deze onlangs een grondige update omdat gebruikers aangaf dat het via traditionele zoekmethoden moeilijk was om de juiste gegevens te zoeken.

Dataset Search is de zoekmachine bij uitstek voor het zoeken naar statistieken en databanken. Data van meer dan 25 miljoen onderzoeken worden door onderzoeksinstituten en universiteiten aangeboden via Dataset Search. Die kunnen door onderzoekers geraadpleegd worden om de nodige voorkennis te vergaren hun eigen onderzoek op te starten, maar in principe heeft iedereen vrije toegang tot de statistieken. Het systeem is vergelijkbaar met Google Scholar, een zoekmachine die Google al in 2004 startte om het opzoeken van academische papers te vergemakkelijken.

Metatags

De belangrijkste update is dat de zoekmethoden van Dataset Search verbeterd werden door het invoegen van metatags. Door onderzoekers te verplichten om metatags toe te voegen aan de databanken die ze publiceren, kunnen ze gerichtere informatie geven over de inhoud van het onderzoek. De algoritmen van Dataset Search kunnen door die metatags te analyseren betere resultaten aanraden.

Daarnaast zijn ook de zoekcriteria specifieker gemaakt. Zoekresultaten kunnen nu ook gefilterd worden op basis van teksttype (tabel, tekst, grafiek), gratis of betalende toegang en het geografische bereik van de gegevens.

Honden en voetbal

Google heeft nog geen exacte gegevens gepubliceerd over het gebruik van Dataset Search, maar volgens Natasha Noy van Google AI, dat het mee ontwikkelde, zouden al minstens honderdduizenden mensen het uitgeprobeerd hebben.

De meer dan 25 miljoen statistieken zijn dan slechts een fractie van alle statistieken kunnen gevonden, maar Google gaat er wel prat op dat de meest significante studies voor elk onderzoekdomein via de tool kan aanbieden. De meest gezochte zoektermen zijn ‘onderwijs’, ‘weer’, ‘kanker’, ‘misdaad’, ‘voetbal’ en ‘honden’. Dataset Search begint stilaan zijn plaats te vinden in de academische wereld. Zo zou volgens Noy het toonaangevende tijdschrift Nature onderzoekers aansporen om meer rekening te houden met metatags.

Volgende ontwikkelingen die we mogen verwachten in Dataset Search zijn functies die gebruikers beter helpen begrijpen hoe ze de data moeten citeren of hergebruiken in hun eigen werk, en hulpmiddelen aanbieden aan gebruikers die niet goed weten naar wat ze exact moeten zoeken. Daarnaast hoopt Google het aanbod van beschikbare statistieken continue uit te breiden.

Via Google Dataset Search kan je voor een brede waaier van onderwerpen statistieken en data vinden.