Nieuws

Wikipedia telt 6 miljoen artikels in het Engels

Wikipedia heeft een mooie mijlpaal bereikt. De Engelstalige pagina blijft met afstand de grootste.

Wikipedia kon gisteren nog net voor middernacht heugelijk nieuws aankondigen. 24 januari 2020 werd afgesloten met de publicatie van het zes miljoenste Engelstalige artikel. Dat artikel ging over Maria Elise Turner Lauder, een Canadese schrijfster uit de 19e eeuw. Het artikel werd geschreven door Rosie Stephenson-Goodknight, een vrouw die regelmatig artikels schrijft voor Wikipedia.

Wikipedia is de beroemde online encyclopedie die in 2001 werd opgestart door Wikimedia Foundation. De website moet het volledig hebben op de bijdrage van ijverige gebruikers die artikels willen schrijven voor de website. Dat maakt dat de website ook regelmatig te maken krijgt met grappenmakers die complete nonsens op de website publiceren. Maar ondanks dat is de website snel en sterk gegroeid. Het geld vandaag als een referentie voor het snel opzoeken van informatie, en elke hedendaagse student zou liegen moest hij zeggen de website nog nooit voor een schoolproject gebruik te hebben.

De website werd zelfs zo populair dat er een heuse cult rond uitstond. Mensen die regelmatig schrijven voor Wikipedia noemen zichzelf ‘Wikipedianen’. Ook in België worden er regelmatig bijeenkomsten door Wikipedia georganiseerd.

Nog niet alle menselijke kennis

De Engelstalige pagina werd logischerwijs eerst opgericht, en is ook met afstand de grootste. De website wordt dagelijks 255 miljoen keer bezocht, wat het volgens gegevens van SimilarWeb de achtste meest bezochte website ter wereld maakt. Ook de Duitse en de Franse pagina’s bevatten met 5 miljoen en 2,1 miljoen een enorme schat aan informatie. De Nederlandse pagina zou ook al bijna twee miljoen artikels tellen. Moest Wikipedia niet geblokkeerd zijn in China zou de website ongetwijfeld nog een stuk groter zijn.

Wikipedia blijft elke dag zijn archief weer uitbreiden, maar het totale gamma van menselijke kennis is nog lang niet bereikt. Volgens een schatting van Wikipediaan Emijrp zouden er daarvoor ongeveer 105 miljoen artikels op Wikipedia moeten gepubliceerd worden. Over een jaar of twintig kan dat doel misschien wel bereikt worden!

online encyclopediaontspanningwikipedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen