Nieuws

Microsoft rolt toch nog gratis update uit voor Windows 7

De update moet een probleem oplossen dat door de laatste beveiligingsupdate voor Windows 7 gecreëerd werd.

Op 14 januari rolde Microsoft de officieel allerlaatste beveiligingsupdate uit voor Windows 7. Daarmee werd de ondersteuning voor het besturingssysteem na 10 jaar eindelijk stopgezet. Gebruikers werden al enkele maanden aangeraden om hun computer naar Windows 10 te upgraden.

Echter raakte bekend dat de laatste update voor Windows 7, die de naam KB4534310 meekreeg, een vervelende bug bevatte. Na installatie deed die de bureaubladachtergrond zwart worden als die in de ‘Stretch’ instelling stond ingesteld. Bij andere formaten deed het probleem zich niet voor.

Toegeving

Microsoft had dus door onnauwkeurigheid zelf een probleem gecreëerd voor gebruikers van Windows 7. Het bedrijf wilde dit eerst oplossen door een extra update te rollen naar alle computers die een Extended Security Updates pas aankochten. Dat zijn betaalde beveiligingsupdates die Microsoft zal blijven uitrollen voor Windows 7, en is voor bedrijven die nog volop bezig zijn met de transitie naar Windows 10 een (dure) tussenoplossing. Dat kost $25 dollar per computer voor de rest van 2020, $50 vanaf 2021 en zelfs $100 vanaf 2022. Ook particulieren zouden via het ESU-systeem de update kunnen bekomen.

Maar dan zou Microsoft zijn klanten laten betalen voor een probleem dat het zelf ontwikkeld heeft. Microsoft heeft dan maar het ethisch correcte gedaan en voor iedereen een gratis update voor Windows 7 uitgerold. De update is zowel voor systemen met Windows 7 als Windows Server 2008 R2 SP1.

Zo is de ondersteuning voor Windows 7 onbedoeld toch nog verlang. En dat heeft Microsoft zichzelf enkel te verwijten. Het is de eerste keer ooit dat Microsoft nog een update uitrolt na de officiële stopzetting van een besturingssysteem. Nog niet zo lang geleden werden wel nog patches voor Windows XP publiek beschikbaar gemaakt om ze te beschermen tegen een ransomware-aanval.

Toch blijven we herhalen dat indien je computer nog niet naar Windows 10 is geüpgraded, dit wel zo snel mogelijk te doen. Ook deze nieuwe update voor Windows 7 is niet meer dan een tussenoplossing die het onvermijdelijke nog even heeft uitgesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business