NCAP

Dit zijn de 7 veiligste elektrische wagens volgens Euro NCAP normen.

In Europa wordt iedere wagen uitgebreid getest door Euro NCAP. Deze onafhankelijke organisatie is sinds 1997 min of meer de standaard geworden om aan te geven hoe veilig een wagen is. EuroNCAP werd opgericht door een samenwerking tussen verschillende Europese lidstaten om ervoor te zorgen dat auto’s op een brede manier getest worden.

Nu ook elektrische wagens steeds populairder worden moet de Euro NCAP aan de slag. En daar valt het de laatste jaren op dat elektrische wagens het beter lijken te doen dan bij wagens met conventionele verbrandingsmotoren. Die stelling klopt deels en over het algemeen zijn elektrische wagens inderdaad veiliger. Door het feit dat ze minder verschillende componenten bevatten kunnen autobouwers meer veiligheidstools toepassen en de veiligheid van de wagen herontdekken.

Hoe gaat de Euro NCAP te werk?

Hier hanteert het Europese instituut een aparte manier van werken tegenover andere instellingen. Bij de tests gebruikt NCAP een snelheid van 64 km/u. Bij andere testinstituten is dat 56 km/u. Voor elke klasse en model doet de EuroNCAP een individuele test waarbij de gekende zwart-gele dummy’s in de wagen gezet worden om te zien wat de impact zal zijn. Nadien gebruikt men 3 kleuren om aan te geven of de wagen goed of slecht scoort.

Om de wagen zo breed mogelijk te testen doet de NCAP 4 verschillende manouvers.: een frontale botsing, zijdelingse botsing, paaltest en een botsing met een voetganger en fietser.

7 veiligste EV’s

Maar welke elektrische wagens zijn nu het beste/veiligste? Aan de hand van bovenstaande EuroNCAP tests hebben wij de 7 veiligste elektrische wagens voor je uitgezocht:

Tesla Model 3 (5 sterren)

Inzittende volwassene: 96%

Inzittend kind: 86%

Voetgangers: 74%

Safety Assist: 94%

Euro NCAP

Tesla Model X (5 sterren)

Inzittende volwassene: 98%

Inzittend kind: 81%

Voetgangers: 72%

Safety Assist: 94%

Euro NCAP

Audi e-Tron (5 sterren)

Inzittende volwassene: 91%

Inzittend kind: 85%

Kwetsbare weggebruikers: 71%

Safety Assist: 76%

Euro NCAP

Porsche Taycan (5 sterren)

Inzittende volwassene: 85%

Inzittend kind: 83%

Kwetsbare weggebruikers: 70%

Safety Assist: 73%

Euro NCAP

Nissan Leaf (5 sterren)

Inzittende volwassene: 93%

Inzittend kind: 86%

Kwetsbare weggebruikers: 71%

Safety Assist: 71%

Euro NCAP

Toyota Prius (5 sterren)

Inzittende volwassene: 92%

Inzittend kind: 82%

Voetgangers: 77%

Safety Assist: 85%

Euro NCAP

Volkswagen e-Golf (5 sterren)

Inzittende volwassene: 94%

Inzittend kind: 89%

Voetgangers: 65%

Safety Assist: 71%

Euro NCAP