Nieuws

Apple ontvangt boete van 27 miljoen dollar van Franse overheid

Het betreft een boete rondom het opzettelijk vertragen van Apple iPhones.

Het gaat om een boete die te maken heeft met het vertragen van Apple iPhones zodat klanten een nieuw toestel zouden kopen. De Franse overheid en zijn competitie/fraude-autoriteit, DGCCRF, heeft daarom besloten de vage situatie te onderzoeken en heeft nu ook het bedrijf aangeklaagd met een fikse boete in bijlage.

Apple vs. Frankrijk

Volgens de Franse overheid heeft Apple er met opzet voor gezorgd dat oudere iPhones minder snel gaan zodat klanten een nieuwe zouden overwegen. De focus hierbij ligt op het batterijmanagement van de iPhone. Apple zou zijn software hebben aangepast zodat de iPhones trager gaan om de batterij te besparen. Op die manier konden klanten toch nog gebruikmaken van hun toestel zonder dat de batterij sneller versleet.

Apple gaf dat ook heel eerlijk toe in 2017 maar de uitleg bleef redelijk vaag. Daarop besloot het Franse DGCCRF dus om een onderzoek op te starten. Tijdens dat onderzoek in 2018 liet Apple nog weten zich te verontschuldigen voor eventueel ongemak. Daarbij bood het voor 11 miljoen klanten de mogelijkheid om hun oudere batterij voor amper 30 euro te laten vernieuwen.

Boete

Sindsdien heeft de iPhonegigant zijn aanpak wel veranderd. In de iPhone 11 zit ook een ander softwaresysteem voor de batterij. Op die manier hoopt het bedrijf de batterij van zijn toestellen langer gezond te houden zodat ze langer meekunnen. Als dagelijkse gebruiker van de iPhone 11 kan ik dit natuurlijk alleen maar toejuichen. Het valt ook gewoon op hoe de batterij van mijn toestel best lang meegaat.

Intussen heeft het bedrijf wel een boete in de bus gekregen. Voor het bedrag van 27 miljoen gaf de iPhonegigant toe en betaalde de boete. Op de Franse website verduidelijkte het bedrijf zijn regeling met DGCCRF en liet nog weten dat het zijn toestellen zo lang als mogelijk in de markt wil houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business