Nieuws

Eerste bemande vlucht van SpaceX vindt plaats in mei

Het Dragon-project van SpaceX komt dichter en dichter bij de finale fase…

Voor het eerst is er een deadline gezet op wanneer de Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX in staat zou moeten zijn om astronauten in de ruimte te lanceren. Volgens Eric Berger, ruimtevaartspecialist van het magazine Ars Technica, heeft het bedrijf daarvoor 7 mei als datum vooropgesteld. Voorlopig zou het nog een werkdatum zijn, die eventueel nog vervroegd of verlaat zou kunnen worden.

Demo-2

De missie aangekondigd als Demo-2 zal de allereerste raketlancering van SpaceX zijn met een bemanning aan boord. Het gezamenlijke project van SpaceX en NASA maakten het voorbije jaren dan ook indrukwekkende vooruitgang. Een belangrijke mijlpaal werd in maart vorig jaar bereikt. Toen werd de Crew Dragon voor de eerste maal naar het ISS vervoerd, en kwam die ook heelhuids weer terug. In januari was er ook belangrijke test om de controleren of de systemen in noodgeval ook doen wat ze’ moeten.

Nadat die test succesvol werd uitgevoerd, leek uit de taal van SpaceX dat het nog maar kwestie van tijd is vooraleer de laatste stap zou worden gezet. Vorige week verscheen nog een onderzoeksrapport van de Government Accountability Office, een onderzoeksinstituut dat audits uitvoert in opdracht van de Amerikaanse regering, waarin gesteld werd dat de ontwikkeling van de capsule voor die missie drie maanden voorliep op schema. Over slechts enkele maanden hoopt SpaceX dus de Crew Dragon missie te voltooien.

Twee astronauten

Voor de Demo-2 missie zijn al twee proefkonijnen gevonden. Dough Hurley en Bob Behnken zijn twee ervaren astronauten van NASA voor wie het al de derde ruimtelancering zal zijn. Als plan is vooropgesteld dat de missie twee weken zal duren. Die tijd is er voor nodig om de twee astronauten veilig en wel op het ISS af te zetten, waarna de capsule zal terugkeren. Jim Bridenstine van NASA liet al opmerken dat de ruimtevaartmaatschappij de missie zou willen verlengen zodat de crew aan het ISS via dezelfde capsule kan gewisseld worden, wat gebruikelijk is tijdens missies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business