Nieuws

FTC opent onderzoek naar overnames door ‘grote vijf’

De autoriteit wil onderzoeken of het Alphabet, Apple, Amazon, Facebook en Microsoft kan betrappen op machtsmisbruik bij overnames van kleinere bedrijven.

De Federal Trade Commission, de Amerikaanse autoriteit die waakt over de vrije mededinging, heeft gisteren via een persconferentie laten weten een onderzoek te starten tegen de vijf grote technologiebedrijven. Dat zijn voor alle duidelijkheid Alphabet (inclusief Google), Apple, Amazon, Facebook en Microsoft.

Het onderzoek gaat specifiek over een reeks overnames die gebeurd zijn tussen 2010 en 2019. De grote techbedrijven kopen kleinere startups als ware het een nieuw paar schoenen. De ‘kleinere’ overnames worden niet altijd doorgegeven aan de autoriteiten. Daarom vraagt FTC hen nu om alle details vrij te geven van elke overname die zij afgerond hebben van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2019.

Antitrustwet

Het past binnen de bevoegdheid van FTC om te controleren of Amerikaanse bedrijven zich niet bezondigen aan machtsmisbruik. De antitrustwetgeving werd enkele jaren geleden in het leven geroepen om de macht van grote (tech)bedrijven beter te kunnen inperken. Toch is het niet zeker dat het onderzoek effectief tot sancties zal leiden. Tijdens de persconferentie werd enkel dat het ‘mogelijk’ is dat correctionele maatregelen worden genomen voor de afgeronde transacties.

Veel meer lijkt het onderzoek een informatieve doelstelling te hebben. Door de overnames van nabij te bestuderen hoopt FTC meer informatie te bekomen over de grote vijf techbedrijven. Volgens FTC is het cruciaal om de technologiebedrijven zo goed mogelijk te begrijpen omdat digitale technologie de maatschappij aanstuurt.

Het zou dus zomaar kunnen dat het onderzoek er juist voor zorgt dat de wetgeving rond fusies en overnames zal aangepast worden aan Alphabet & co. Vermoedelijk zullen in de toekomst de bedrijven wel verplicht worden om al hun overnames te rapporteren aan de autoriteiten, in plaats van enkel de grote overnames.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business