MusicBee is een lichte, overzichtelijke maar toch erg krachtige muziekspeler, die alles in huis heeft om je collectie te organiseren en af te spelen.

Uit een jaarlijks rapport van IBM blijkt dat in driekwart van de gevallen data op straat is gekomen door verkeerde instellingen.

Advertentie

Dat schrijft IBM als conclusie in zijn jaarlijkse X-Force Threat Intelligence Index.  Ieder jaar rapporteert IBM over de trends die zich dit jaar hebben afgespeeld. Zoals je mogelijk al weet was 2019 een topjaar voor bedrijven met datalekken. Uit het rapport van IBM blijkt namelijk dat 86 procent van de gelekte data in 2019 te wijten is aan slecht geconfigureerde servers. Dat wil zeggen dat menselijke fouten in bijna alle gevallen aan de basis van een datalek liggen.

IBM

In totaal schat IBM dat er zo’n 8,5 miljard verschillende records uitgelekt zijn geraakt vorig jaar. 7,3 miljard daarvan komen dus door een menselijke fout. Nu moeten we die fout niet gewoon op een aantal mensen gaan steken. In de meeste gevallen zijn die fouten redelijk divers, je kan er dus geen rechte lijn in trekken.

Volgens het bedrijf komt dat ook omdat we steeds vaker data in cloudsystemen steken, die databases, back-ups en andere opslagmanieren zijn vaak niet goed beveiligd waardoor kwaadwilligen de data zomaar via internet kunnen ophalen. Ten slotte zou bijna driekwart van alle datalekken te wijten zijn aan verkeerde instellingen waardoor er dus miljarden datarecords op straat terecht kwamen. De stijging hiervan kan je toch opmerkelijk noemen aangezien er tussen 2017 en 2018 juist een daling plaatsvond.

Maar de silver lining hierachter zou wel eens een goede les kunnen zijn. Een goede IT’er in huis nemen is noodzakelijk geworden. Cybersecurity mag dus niet als een investering ‘voor de toekomst’ zijn.

Advertentie