Nieuws

AI kan nu verouderde artikels op Wikipedia automatisch aanpassen

Nu hoeft een menselijke redacteur zich niet meer te ontfermen over zo’n banaal werkje... 

Wikipedia is niet meteen het soort bron dat je voor je thesis zou gebruiken. Maar scepsis ten opzichte van een Wikipedia-artikel is in feite altijd aan de orde, aangezien de website wordt aangevuld door gebruikers zelf en dat de informatie die je erop vindt, mogelijk al verouderd is. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien het meestal de taak is van een menselijke redacteur om verouderde informatie op te sporen en weer aan te passen. MIT heeft nu misschien wel een oplossing gevonden voor dat euvel. MIT-onderzoekers hebben namelijk een AI-systeem ontwikkeld dat automatisch verouderde zinnen op Wikipedia herschrijft. Voor wie zich nu afvraagt of hij of zij tegenwoordig Wikipedia-artikels in Morse-code zal lezen; geen paniek! De AI zou met een ‘menselijke toon’ schrijven, waardoor de aangepaste paragraaf naadloos zou overgaan in de rest van het artikel.  

Het AI-systeem is erop getraind om de verschillen tussen een zin in een Wikipedia-artikel te herkennen, en een andere zin met de geüpdatete informatie. Wanneer het systeem contradicties tussen de twee zinnen ziet, zal het een neutraliteitsmasker gebruiken om de contradictorische woorden eruit te halen. Daarna bepaalt een encoder-decoder framework hoe het artikel moet herschreven worden.  

Het systeem kan trouwens ook gebruikt worden om fake news-detectoren te trainen, waardoor bias wordt verlaagd en de feitelijkheid van het nieuws danig wordt verhoogd.  

Momenteel is de technologie echter nog niet klaar om op de wereld losgelaten te worden. Testpersonen gaven de AI een 4 op 5 voor feitelijke updates en een 3.85 op 5 voor grammatica. Dat is al een heel stuk beter dan andere systemen die tekst genereren maar je zal als lezer van een Wikipedia-artikel toch nog steeds het verschil merken tussen een zin die door een mens of een AI werd geschreven.  

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business