Nieuws

Nieuw warmterecord op Antarctica: temperatuur van 20°C gemeten

Op een eiland voor de kust van Antarctica werd de hoogste temperatuur ooit gemeten op het continent. Het vorige warmterecord was nog maar twee dagen oud.

Braziliaanse wetenschappers hebben gisteren een temperatuur van 20,75° C kunnen opmeten op Seymour Island, een eiland voor de kust van het Antarctische Schiereiland. Dat is het meest noordelijke punt van het ijscontinent Antarctica. De metingen moeten nog wel officieel bevestigd worden door de Wereld Meteorologische Organisatie.

Het zou wel een absolute recordtemperatuur zijn op Antarctica sinds metingen er begonnen zijn. Aangezien het in het zuidelijke halfrond ligt mag het er dan wel putje zomer zijn op dit moment, we denken bij Antarctica toch eerder aan temperaturen ver onder het vriespunt. Het vorige warmterecord was nog niet eens zo oud: dinsdag meten Argentijnse wetenschappers op het schiereiland een temperatuur van 18,5°C.

Gletsjers

De hoge temperatuur tonen aan dat het continent flink aan het opwarmen is. Klimatoloog Niels Souverijns, die zelf onderzoek deed op Antarctica, vertelde aan VRT NWS niet verbaasd te zijn over de metingen. Op het Antarctische schiereiland zijn veel gletsjers, die door de algemene opwarming van de aarde aan het smelten zijn. Omdat op Antarctica land onder het ijsvlak ligt, wordt de warmte geabsorbeerd in de vrijgekomen bodem. Dat doet de temperatuur nog sterker stijgen. De gemiddelde temperatuur is er dan ook al 10 jaar systematisch aan het stijgen.

Souverijns wil de metingen ook niet overdramatiseren. Volgens hem hebben temperatuurstijgingen op het schiereiland maar een heel beperkte invloed op de ijsvlakten op het vasteland van het continent. Het is immers nog een flink stuk verwijderd van de zuidpool. Het ijs op de zuidpool ondervindt tot op heden nog maar weinig effecten van de klimaatopwarming, en zal dus nog niet meteen verdwijnen.

Seymour Island is een onbewoond eiland voor de kust van Antarctica. Afbeelding: ResearchGate

 

antarcticafotografieklimaatveranderingWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN