Nieuws

Bouw Tesla’s gigafactory in Duitsland ligt stil

De eerste voorbereiding van de nieuwe Gigafactory van Tesla in Berlijn waren al begonnen, nu moet het bedrijf zijn werken stilleggen.

In november 2019 liet Tesla weten dat het eindelijk de ideale locatie voor zijn Europese fabriek had gevonden. In de buurt van Berlijn, nabij Gruenheide, wilde Elon Musk graag zijn nieuwe Gigafactory in het midden van de bossen bouwen. En je kan het waarschijnlijk al raden, voor de bouw van de enorme fabriek moesten ook heel wat bomen omgekapt worden.

Tesla Gigafactory

In totaal zou Tesla zo’n 92 hectare aan bosgebied moeten omkappen. De kap van die bomen werd uiteindelijk officieel op groen licht gezet door de Duitse overheid, maar burgers en lokale groepen zijn nog steeds actief tegen de bouw van de fabriek.

Toch blijkt nu dat Tesla helemaal nog geen permissie had gekregen om al aan de voorbereidingen van de Gigafactory te beginnen. Maar het bedrijf zou al begonnen zijn aan de kap van het bos. Volgens een rechter zouden de kapwerken binnen drie dagen al klaar zijn en daarom heeft de rechtbank beslist alles stil te leggen.

Lokale activisten vrezen voor een bedreiging voor het leven van heel wat wilde dieren en de bescherming van drinkwater. De demonstranten willen de producent van elektrische wagens dus zo snel mogelijk buiten, maar vergeten dat dat natuurlijk een economische impact op hun land zal hebben.

Wikken en wegen

Daarom moet Duitsland heel goed nadenken over zijn aanpak met Tesla. Als je Elon Musk zijn gang niet kan laten gaan zal hij de fabriek ergens anders wel bouwen. Het effect op de natuur blijft dezelfde en de negatieve economische impact voor Duitsland zal nog heel wat naschokken geven. Als de rechtbank beslist om de bouw niet te laten doorgaan schept dat namelijk een slecht imago voor bedrijven om zaken te doen in Duitsland.

Momenteel heeft de Amerikaanse autobouwer 2 Gigafactories, waarvan eentje in de V.S. en eentje in Shanghai, China.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business