Nieuws

Hackers kapen Twitteraccounts van Olympische Spelen en FC Barcelona

De hackers wilden met deze stunt voornamelijk aantonen dat alles te hacken is, en dat het beveiligen van je account belangrijk is.

Dit weekend werden de officiële Twitteraccounts van zowel de Olympische Spelen 2020 als voetbalclub FC Barcelona gekaapt door hackers. Op beide pagina’s verscheen een tweet met de waarschuwing “Alles kan gehackt worden”. De groep die verantwoordelijk is voor de hack maakt in de tweet ook zijn identiteit bekend als ‘OurMine’.

In het geval van de Twitterpagina van FC Barcelona is het blijkbaar al de tweede keer dat de hackers er in geslaagd zijn om de pagina over te nemen. Een goede gelegenheid vonden de hackers om dan maar een gerucht te verspreiden dat stervoetballer Neymar binnenkort terug zal keren naar de club. De club reageerde kort na de berichten zelf om die geruchten te ontkrachten, en de mededeling dat er een onderzoek zal gestart worden. Ook het Internationaal Olympisch Comité, de sportbond van de Olympische Spelen, zal verder onderzoeken hoe de hackers door hun beveiliging geraakt zijn.

https://twitter.com/ManUtd_HQ/status/1228748183158824960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1228748183158824960&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.engadget.com%2F2020%2F02%2F15%2Ftwitter-accounts-hijacked-for-olympics-fc-barcelona%2F

Geen onbekende

Het hackerscollectief OurMine is geen onbekende naam op Twitter. De groep is sinds 2016 al verantwoordelijk voor enkele befaamde aanvallen, voornamelijk binnen de sportwereld. In januari nog kaapten ze de Twitteracounts van enkele clubs uit de American footballcompetitie NFL, vlak voor de start van de Superbowl.

Buiten dat is er eigenlijk vrij weinig geweten over OurMine. Vermoedelijk opereert de groep vanuit Saoedi-Arabië, maar dat hoeft niet per sé te betekenen dat de hackers daar ook gesitueerd zijn. Ook over hun methoden is de groep vrij geheimzinnig. In een reactie aan BusinessInsider vertelde één van de hackers wel dat het gebruikt maakt van een extern platform, en dat het toegang krijgt tot de accounts via externe apps of werknemers. Tegen deze methodiek is de beveiliging van Twitter eigenlijk niet echt bestand.

Gelukkig hebben de hackers van OurMine geen kwade bedoelingen. Met hun aanvallen willen ze vooral de aandacht vestigen op het belang van cybersecurity en het grondig beveiligen van je socialmediaccounts. Door binnen te dringen op accounts van grote sportclubs of -evenementen met veel volgers – FC Barcelona heeft er bijvoorbeeld 32 miljoen- kunnen ze die boodschap aan een groot publiek verkondigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business