Het tijdelijk moeten sluiten van de fabrieken en winkels in China zal ongetwijfeld een invloed hebben op de omzet in dit kwartaal, aldus Apple.

Apple heeft gisteren een officiële mededeling uitgestuurd naar diens investeerders, met een waarschuwing voor de komende kwartaalresultaten. Die zullen volgens Apple een stuk minder goed zijn dan gebruikelijk. Vooral de verwachtingen over de gedraaide omzet zijn eerder pessimistisch.

Aanvankelijk was Apple al redelijk voorzichtig in zijn voorspellingen. Het schatte de omzet in de eerste maanden van 2020 tussen de 85,5 miljard en 89,5 miljard dollar. Nu communiceert het aan investeerders dat het die marge vrijwel zeker niet zal halen.

Coronavirus

Apple geeft daarvoor een dubbele verklaring, die eigenlijk beide door de uitbraak van het coronavirus (of 2019-nCoV) in China worden veroorzaakt. Daardoor werd Apple gedwongen om tijdelijk zijn belangrijkste fabrieken en winkels in het land te sluiten. De heropstart van de dagelijkse activiteiten loopt nu blijkbaar moeilijker dan verwacht.

Inmiddels gingen de fabrieken die niet in de provincie Hubei, het epicentrum van het virus, liggen weer open. Maar de productie van iPhones loopt door de sluiting hopeloos achter. Die achterstand zal dit kwartaal zeker niet meer kunnen rechtgetrokken worden. Daardoor kan er een tekort in de voorraden iPhones ontstaan, waardoor Apple niet aan zijn gebruikelijke verkoopcijfers zal komen.

Daarnaast is ook de vraag naar producten van Apple afgenomen in China doordat de winkels tijdelijk sloten. De winkels die weer heropend werden, hebben aangepaste openingsuren en trekken ook minder bezoekers dan anders. Apple geeft wel aan dat deze daling in vraag enkel optreedt in China.

De totale impact van het coronavirus op de omzet van Apple, zullen we vermoedelijk pas echt kennen wanneer Apple binnenkort de kwartaalcijfers voor de periode januari tot en met maart bekend maakt. Daarna is het nog maar de vraag hoe snel Apple die daling in omzet weer volledig kan ombuigen.