Gmail app

Dat moet het eenvoudiger te maken een specifieke email terug te vinden in je overvolle mailbox.

In Gmail kan het soms moeilijk zijn om een bepaalde mail terug te vinden, zeker als je dagelijks heel wat mails krijgt. De tools die de mailapplicatie van Google daar nu voor aanbiedt, worden eigenlijk nauwelijks gebruikt omdat ze onnodig complex zijn. Je kan in de zoekbalk handmatig enkele tags ingeven zoals label:unread voor ongelezen mails, has:attachment om mails met een bijlage af te zonderen, of from:company om het mailverkeer met een bepaalde afzender te bekijken. Wat al helemaal niemand doet, is op het pijltje rechts in de zoekbalk klikken om een geavanceerde zoekopdracht in te geven.

Google rolt naar verluidt nu een update uit voor Gmail die zoekfilters standaard zal toevoegen aan de zoekbalk. Die verschijnen dan onderaan de balk. Bij de lancering zijn al enkele standaard filters beschikbaar, zoals naam van afzender, wel of geen bijlage, tijd etc. Je kan de filters ook gebruiken om er bepaalde weg te selecteren, en ook, bijlage kunnen per type gefilterd worden.

Zo kan je met slechts enkele muisklikken mails vinden van een bepaalde afzender die een PDF als bijlage bevatte en twee weken geleden gestuurd werd. In andere woorden, de juiste mail terugvinden zou dus een karwei van niks moeten worden.

G Suite

Volgens Google komt deze update er op basis van feedback van gebruikers. Die klaagden wel eens over het feit dat zoekfuncties in Gmail zo beperkt zijn. Met de filters wil Google deze sneller en intuïtiever maken.

De uitrol van de nieuwe functie start vanaf vandaag, maar blijft voorlopig enkel beperkt tot gebruikers van G Suite. Google gebruikt dit cloudcomputingplatform regelmatig om nieuwe updates eerst uit te testen, alvorens ze naar het grote publiek te brengen. Daardoor zal je de nieuwe zoekfilters hoogstwaarschijnlijk nog niet zien als je je Gmail opent. Google bevestigde aan TechCrunch dat alle gebruikers de update gegarandeerd zullen krijgen. Datzelfde TechCrunch toonde op zijn website al een screenshot van hoe het er zal komen uit te zien.

Heb je ‘geavanceerd zoeken’ in Gmail ooit gebruikt?
Gmail met zoekfilters. Veel beter toch? Afbeelding: TechCrunch