Nieuws

Dienstenbedrijf ISS getroffen door cyberaanval

Door een cyberaanval zijn de servers van het dienstenbedrijf ISS zwaar verstoord geraakt. De systemen zijn platgelegd totdat de problemen opgelost zijn.

Het dienstenbedrijf ISS is op maandag 17 februari slachtoffer geworden van een cyberaanval via malware. Dat blijkt uit een mededeling op de website. De IT-systemen zijn daardoor al een hele week verstoord. De computersystemen zijn uit voorzorg stilgelegd, en het bedrijf kan naar eigen zeggen nog geen inschatting maken vanaf wanneer ze weer volledig operationeel zullen zijn. Er wordt rekening gehouden met financiële gevolgen.

Wie achter de aanval zit, is voorlopig nog onduidelijk. Volgens BBC zou het wel gaan om een aanval met ransomware, en zullen de hackers de servers weer pas vrijgeven als een borgsom betaald wordt. BBC probeerde het hoofdkantoor van ISS in Kopenhagen te bereiken, maar zij waren niet beschikbaar voor commentaar. Ook VRT NWS wist op dat vlak weinig extra informatie te vergaren bij het hoofdkantoor van ISS Belgium.

ISS is een grote internationale speler in de dienstensector. Het bedrijf beidt allerlei verschillende diensten aan, van schoonmaakhulp tot catering. Het bedrijf is van oorsprong een Deens bedrijf, maar is ondertussen al actief in meer dan 60 landen. Het hoofdkantoor voor België bevindt zich in Vilvoorde.

Niet de eerste

Ransomware blijft zo een veel voorkomend securityprobleem. Het is een veelgebruikte techniek door hackers om grote bedrijven aan te vallen. De servers worden dan stilgelegd, en de slachtoffers gedwongen om een borgsom te betalen. Cybersecurityexperts raden wel aan nooit aan de eisen van de hackers te voldoen, maar professionele hulp in te schakelen.

Bedrijven wereldwijd kunnen er slachtoffer van worden als de beveiliging van de servers niet optimaal is. Ook Belgische bedrijven lopen wel eens in de val. In januari ondervond het Belgisch weefgetouwbedrijf Picanol nog wekenlang zware hinder van een cyberaanval, en onlangs was een school in Genk aan de beurt. Blijven investeren in beveiliging en regelmatig de IT-systemen updaten is dus de boodschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business