Je hebt een afbeelding of een Office-document dat je graag naar een xps- of pdf-bestand zou omzetten, of omgekeerd? Dan is Cometdocs een elegante oplossing.

Apple zou dan voor de eerste keer afstappen van zijn vaste leverancier voor processoren Intel.

Advertentie

Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft een nieuw analyserapport gepubliceerd met voorspellingen over een eerste Mac computer met een ARM processor. Daarover schrijft 9to5Mac, een doorgaans betrouwbare bron voor nieuws over Apple. Het gerucht hangt al jaren in de lucht dat Apple zou willen afstappen van Intel als vaste processorleverancier, en dat het werkt aan eigen ARM processoren. Kuo maakte die voorspelling al in 2018.

Nu durft hij het voor het eerst aan om ook een deadline te zetten op wanneer die computer er zou kunnen komen. Toch blijft hij noch enigszins voorzichtig in zijn voorspelling, en houdt rekening met een periode van 12 tot 18 maanden. Dat betekent dat we dus ergens in 2021 een Mac mogen verwachten, met een door Apple ontwikkelde ARM processor.

Developers Kit

Naar verluidt zou Apple juist door de uitbraak van het gevreesde coronavirus, dat nochtans grote problemen veroorzaakte voor het bedrijf, meer zijn beginnen investeren in de onderzoeksafdeling. Dat moet de ontwikkeling van processoren en computerchips in een stroomversnelling brengen. Apple is ook volop bezig met de productie van 5nm chips, die vanaf volgend jaar de standaard moeten worden voor Mac computers en zelfs dit jaar nog voor iPhones en iPads.

De overstap maken van Intel processoren naar eigen ARM processoren, heeft zeker voordelen voor Apple. Het kan daardoor veel flexibeler zijn in het uitrollen van updates, en het kan de hardware en software ook beter afstemmen om volledig compatibel te zijn met de processoren. Echter zal er voor dat laatste nog veel werk zijn. Volgens ontwikkelaar Steve Troughton-Smith is het dan ook noodzakelijk dat Apple een Developer Transition Kit openstelt. Mogelijk komt tijdens de jaarlijkse WWDC meer duidelijkheid over deze overgang.

Qualcomm

Intel is overigens niet de eerste leverancier waar Apple vanaf lijkt te willen. Verschillende bronnen beweren dat Apple bezig is met de ontwikkeling van eigen 5G-antennes, om voor 5G ondersteuning niet gebruik te maken van technologie van Qualcomm. Daarvoor nam het de 5G-divisie van Intel over. Wellicht zal Apple voor de eerste iPhones die in 2020 verschijnen nog wel moeten steunen op Qualcomm. De researchafdeling van Apple zal dus op volle toeren moeten draaien in 2020!