Nieuws

Vreemde notificatie Vind Mijn Telefoon app gevolg van hack bij Samsung?

Samsung Galaxy gebruikers kregen vorige week een vreemde notificatie vanuit de Vind Mijn Telefoon app. Die blijkt nu het gevolg te zijn van een hack.

Als je in bezit bent van een Samsung Galaxy, dan herinner je je misschien nog wel een bizarre notificatie die naar je smartphone verstuurd werd vanuit de app Vind Mijn Telefoon. Die bevatte de melding ‘1  1’. Logischerwijs begrijp niemand wat de notificatie betekende. Het was ook onduidelijk wat de notificatie veroorzaakte. Er werd gedacht aan een interne test die verkeerd gelopen was.

Maar er was meer aan de hand nu blijkt. De notificatie deed enkele gebruikers vermoeden dat Samsung wel eens het slachtoffer geworden kon zijn van een hackersaanval. Daarop probeerden ze in te loggen op de website van Samsung om hun inloggegevens voor de Samsung Store aan te passen. Via de website konden ze gegevens van andere gebruikers zien.

Mysterie nog niet opgelost

Samsung heeft inmiddels aan The Register toegegeven dat er inderdaad sprake is geweest van een datalek. Echter zou die slechts een beperkt aantal gebruikers getroffen hebben, naar verluidt minder dan 150. Iedereen wiens data openbaar gemaakt werd, is daar ook over op de hoogte gebracht.

Toch blijft het nog vrij onduidelijk of er een verband bestaat tussen de hack en het datalek, en de notificatie die verstuurd werd. In ieder geval kan het wel problematisch zijn als de app Vind Mijn Telefoon kwetsbaar blijkt te zijn voor aanvallen. Het is namelijk een systeemapp ontwikkeld door Samsung die niet kan verwijderd worden. De app wordt wel bijna door niemand gebruikt en daardoor ook door de meeste gebruikers op inactief gezet. Maar ook dan is de app erin geslaagd om notificaties uit te sturen. Het mysterie rond de 1 1 notificaties is in ieder geval nog niet helemaal ontrafeld.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business