Nieuws

Googles moederbedrijf Alphabet wil de oceanen beschermen

Alphabet focust zich tegenwoordig op de oceaan. Dat is niet nieuws. Een eerder project genaamd ‘foghorn’ wilde zeewater omzetten in CO2-neutrale brandstof.

Het nieuwe dochterbedrijf van Alphabet, Tidal, heeft als bredere missie om de zee en het zeeleven te beschermen. “Dit is een cruciaal punt”, zegt Neil Davé, general manager van Tidal in een blogpost. “De mensheid drijft de oceaan tot ver boven haar draagkracht, maar datgene wat we niet begrijpen, kunnen we ook niet beschermen”. Het team is nu gestart met de ontwikkeling van een camerasysteem dat visboeren kan helpen om het visbestand in hun territoria beter op te volgen.  

Waarom moet je daar echter starten? Zoals Davé uitlegt hebben “vissen een lage C02-voetafdruk vergeleken met andere bronnen van dierlijke proteïnen en spelen ze een cruciale rol in de voeding van 3 miljard mensen vandaag.” Visboeren helpen is dus van groot belang voor de mensheid en voor de gezondheid van de oceaan. De oplossing van Tidal is dus om onderwatercamera’s te gebruiken die samen met computer vision subtiele en minder subtiele gedragdspatronen van de vissen kunnen herkennen zoals bijvoorbeeld hun eetgedrag. Die informatie kan zorgen voor slimmere en meer ecologische beslissingen zoals hoeveel voedsel er in de visvijvers moet worden geplaatst, wat de kosten kan drukken en vervuiling ook kan tegengaan.  

Volgens de Financial Times werkt Tidal samen met visbedrijven in Europa en Azië om bedreigde vissoorten zoals bijvoorbeeld zalm te tracken. Buiten die informatie is echter maar weinig geweten over de tests die het bedrijf uitvoert en hoe dicht het bedrijf nu staat bij een product dat ook effectief klaar is voor de markt.  

Tidal is niet het eerste dochterbedrijf van Alphabet naast Google. Zo is er Waymo, dat zicht bezighoudt met zelfrijdende auto’s, Wing, dat instaat voor leveringsdrones en Verily, een gezondheidsstart-up. Het is duidelijk dat Alphabet nog heel wat in petto heeft buiten een zoekmachine. 

alphabet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN